Odżywiasz się zdrowo? Sprawdź czy nie spożywasz produktów które tylko „udają” że są zdrowe!
Prawda jest taka, że niektóre produkty które wydają się być zdrowe niestety zdrowe nie są.
Poniżej opiszemy kilka przykładów żywności która „nas oszukuje”.
CHRUPKIE PIECZYWO
Niestety pieczywo chrupkie często zawiera szkodliwe oleje.
Poza tym należy dokładnie czytać skład – unikajmy pieczywa chrupkiego w którego składzie występuje: skrobia modyfikowana, środki konserwujące, sztuczne barwniki czy drożdże.
Lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie wafla ryżowego chociaż też nie wolno go jeść zbyt często ponieważ znajduje się w nim arsen który może być szkodliwy – szczególnie dla małych dzieci.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PUSZKOWANE WARZYWA I OWOCE
Niestety konserwowe warzywa i owoce zawierają bardzo dużo niezdrowych dla nas dodatków.
Oprócz konserwantów które przedłużają ich zdatność do spożycia możemy znaleźć w nich dużo cukru.
Przykładem jest fasola z puszki – nawet 3 łyżki cukru.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ŻYWNOŚĆ BEZGLUTENOWA
W obecnych czasach bardzo popularny jest trend – fit.
Wiele osób – szczególnie kobiet rezygnuje z glutenu więc wybiera produkty bezglutenowe.
Nie jest to idealne rozwiązanie ponieważ takie produkty zawierają wiele szkodliwych dodatków.
Produkty bezglutenowe zalecane są dla osób które nie tolerują glutenu, a takich osób jest na całym świecie ok 1%.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SUSZONE OWOCE
Są bardzo zdrowe pod warunkiem, że ususzysz je sama w domu.
Producenci podczas suszenia używają dwutlenku siarki.
Pamiętaj, że kandyzowane owoce zawierają bardzo dużą ilość cukru!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SERY TOPIONE
Sery topione zawierają bardzo dużą ilość sodu.
Lepiej sięgnąć po biały ser lub dobrej jakości ser żółty.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PŁATKI OWSIANE BŁYSKAWICZNE
Płatki owsiane błyskawiczne zawierają dużo cukru, mleko w proszku, konserwanty i inne niepotrzebne substancje.
O wiele zdrowiej jest kupić normalne płatki owsiane i gotować je przez 3 minuty.
Zasada jest prosta: Im mniejsze płatki owsiane tym bardziej zostały poddane obróbce.
Takie płatki zawierają dużą ilość kalorii (mają wysoki indeks glikemiczny).
Staraj się wybierać duże, grube płatki i gotuj je przed spożyciem – to zdrowe rozwiązanie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JOGURTY
Kupujesz jogurty owocowe?
Takie jogurty zawierają mało białka, a dużo cukru.
O wiele lepiej jest kupić jogurt naturalny i dodać do niego świeże owoce!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CZIPSY BANANOWE
Mimo, że zawierają żelazo, błonnik, potas i magnez to niestety producenci dodają do nich sporo cukru, a same banany są smażone na głębokim oleju.
O wiele lepiej jest zjeść świeżego banana!