Kulinaria

Jak zrobić IDEALNE placki ziemniaczane?

Co zrobić, by placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące? Najważniejszy jest rodzaj warzyw, które używamy i odpowiednie proporcje. 

Jak rozpoznać, które ziemniaki będą najlepsze na placki?

Wystarczy przeciąć ziemniaka na pół i potrzeć dwie połówki o siebie. Jeśli wypuszczają wodę i się nie sklejają, wiemy, że nadają się idealnie.

christianhomeeducatorsinmaidstone.wordpress.com

PRZEPIS

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej lub smalec do smażenia
  • opcjonalnie 2 ząbki czosnku

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce. Możemy wybrać tarkę o małych i dużych oczkach, jednak placki z tych większych będą bardziej chrupiące. Po chwili odciskamy nadmiar wody.

2. Cebulę również ścieramy na tarce, bądź kroimy w drobną kostkę.

3. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sół oraz pieprz. Całość mieszamy. 

4. Patelnię z tłuszczem bardzo dobrze rozgrzewamy. Na gorący olej kładziemy łyżką masę. Smażymy z obu stron na zloty kolor. 

5. Usmażone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby były mniej tłuste. 

W czasie smażenia, ziemniaki w misce nadal mogą puszczać sok. Najlepiej zebrać go łyżką, żeby placki nie pryskały tak bardzo na patelni. 

Popularne artykuły

Czy pelargonie trzeba przycinać? Co zrobić, aby kwitły cały sezon?

Jak PRAWIDŁOWO suszyć grzyby?

Jak odśnieżyć skutecznie auto? 5 najważniejszych zasad