Kulinaria

Sprawdź jak prawidłowo obchodzić się z NACZYNIAMI

NACZYNIA CERAMICZNE

Jeżeli chcesz dokładnie wyczyścić naczynia ceramiczne to wystarczy, że dodasz łyżkę octu na pół litra wody.

Takim płynem dokładnie umyjesz ceramiczne naczynia.

fot.shutterstock

-------------------------------------------------------------------------------------------

NACZYNIA SZKLANE

Jeżeli chcesz umyć szklane naczynia tak, aby się błyszczały i nie miały zacieków to musisz je moczyć przez godzinę w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i 3 łyżek octu.

Po godzinie wypłucz w czystej wodzie i wytrzyj do sucha.

fot.shutterstock

-------------------------------------------------------------------------------------------

NACZYNIA ŻELIWNE

Aby zabezpieczyć naczynia żeliwne przed rdzą należy je natrzeć olejem roślinnym po umyciu. Pamiętaj również, aby na sam koniec przetrzeć naczynia ręcznikiem papierowym.

Dlaczego należy tak postępować z żeliwnymi naczyniami?

Ponieważ są podatne na rdze bardziej od innych.

fot.shutterstock

-------------------------------------------------------------------------------------------

NACZYNIA TEFLONOWE

Myjąc naczynia teflonowe musisz pamiętać, żeby używać tylko bardzo miękkich gąbek, ponieważ teflon bardzo łatwo jest zarysować.

Nic na siłę!

Jeżeli np. na patelni są stare zaschnięte resztki jedzenia to zalej je gorącą wodą, dodaj płynu do naczyń i odczekaj 25 minut!

fot.shutterstock

Popularne artykuły

11 cech, które świadczą o tym, że twoje ciało jest wyjątkowe!

Trzęsienie ziemi na Słowacji odczuli też Polacy. Interwencja polskich strażaków!

Wymieszaj ocet z miodem i posmaruj stopy - efekt Cię zaskoczy