Kulinaria

Jak PRAWIDŁOWO przygotować sos beszamelowy?

Sos beszamelowy- idealny dodatek do warzyw jak i potraw mięsnych. Dobrze smakuje ze szparagami, brokułami, czy szpinakiem. Uważany za skomplikowany sos, którego podejmują się wyrafinowani kucharze. Nic bardziej mylnego. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji i kolejności dodawania składników, nie sprawia żadnych trudności.

Najlepiej smakuje po zapieczeniu, dlatego najczęściej wykorzystuje się go do dań z piekarnika.

źródło: bettycrocker.com

Składniki: 

  • 2 łyżki stołowe masła
  • 4 ½ łyżki stołowej mąki
  • 3 filiżanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo starta)

Wykonanie:

  1. Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Pilnuj, aby się nie przypaliło.
  2. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając. Najlepiej użyć do tego trzepaczki.
  3. Powoli dolewaj mleko. Ciągłym, energicznym mieszaniem zniweluj ewentualne grudki. Całość doprowadź do wrzenia.

  4. Dodaj sól i gałkę muszkatołową.
  5. Pozostaw na najmniejszym ogniu i poczekaj, aż sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany.

https://www.shutterstock.com
https://www.shutterstock.com
https://www.shutterstock.com
https://www.shutterstock.com

Popularne artykuły

Nawet 1800 zł miesięcznie od marca! Nadchodzi waloryzacja popularnego świadczenia

Szybki i tani test na koronawirusa? Przełomowy wynalazek polskich naukowców!

Britney Spears straciła dziecko w pierwszych tygodniach ciąży