Mrożenie żywności- 12 PORAD
Mrożenie jest jedną z najłatwiejszych i najzdrowszych metod utrwalenia żywności, ponieważ nie wymaga użycia konserwantów, a straty witamin i minerałów są niewielkie.
Dzięki tym kilkunastu radom, rozmrożone jedzenie będzie wyglądać, pachnieć i smakować tak samo jak przed trafieniem do zamrażarki.
#1. Zamrożone produkty należy układać na półce tak, by przylegały do siebie, wtedy urządzenie będzie pracowało sprawniej, a pozwoli to zaoszczędzić nieco energii.
#2. Ważną rzeczą jest szybkie zamrażanie. Powoduje ono tworzenie się wielu małych kryształków, które nie uszkadzają w produktach witamin, składników mineralnych i właściwości smakowych.
#3. Ciasto drożdżowe możemy zamrozić zarówno przed, jak i po wyrośnięciu. Te upieczone po rozmrożeniu będzie smakowało jak świeże.
#4. Potrawy duszone takie jak bigos, czy gulasz, dzięki mrożeniu nawet zyskują na smaku.
#5. Mrozić można kopytka, pyzy, pierogi i kluski – najlepiej wcześniej obgotowane.
#6. Mrożenie surowych ziemniaków, ogórka, kalafiora i cebuli powoduje, że stają się one wodniste i miękkie.
#7. Nie powinno się mroźić potraw z dużą ilością czosnku i pieprzu - przyprawy te gorzknieją w wyniku zamrażania.
#8. Mięso powinno być rozmrażane powoli w lodówce, wtedy bakterie mają mniej możliwości do rozmnażania niż w temperaturze pokojowej. Nie powinno się rozmrażać mięsa w misce z wodą.
#9. Najlepiej mrozić warzywa, które mają dosyć zwartą strukturę i małą zawartość wody. Niektóre przed zamrożeniem warto zblanszować, by zachowały kolor i konsystencję.
#10. Ugotowane na twardo jajka w wyniku zamrażania stają się gumowate i niesmaczne.
#11. Chleb może leżeć w zamrażalniku do 3-4 miesięcy i po rozmrożeniu nie straci ani smaku, ani wartości odżywczych.
#12. Do mrożenia nadają się wszystkie zupy i wywary. Może to być klarowny rosół, jak i gęsty warzywny krem. Pamiętajmy jednak, żeby nie były zaprawione (śmietaną, czy żółtkiem).