12 genialnych trików z wielkanocnymi jajkami!
Święta Wielkanocne wypadają w idealnym momencie. Pogoda robi się coraz ładniejsza i mamy o wiele więcej energii. Warto więc ją wykorzystać do stworzenia ciekawych i oryginalnych pisanek! Sam proces ich przygotowywania będzie świetną zabawą. Nie zapomnij więc zaangażować w to bliskich!
Genialne wzory
Jeśli chcesz, aby Twoje jajka wielkanocne miały niespotykane wzory – owiń je wzorzystym materiałem – starą serwetką, krawatem, itd. Następnie ugotuj w wodzie z octem winnym. Wrzątek oraz ocet sprawią, że wzory z materiału odbiją się na skorupce jajka.
Kwieciste wzory
Przyłóż do jajek wysuszone kwiaty i liście, a następnie zabezpiecz je cieniutkim materiałem. Ugotuj je w wodzie z łupinami cebuli. Możesz użyć choćby listków pietruszki. Gotowanie w cebuli zabarwi skorupkę. Natomiast po odklejeniu listków, powstaną piękne wzory.
Malowanie na ostatnią chwilę
Jeśli zabrakło Ci czasu na farbowanie jajek, użyj atramentu i szczoteczki do zębów. Zamocz ją w rozrobionym z wodą atramencie i zrób na jajku ciekawe kleksy. Za pomocą atramentu możesz również zrobić ciekawe rysunki. Wystarczy, że wytniesz szablon i przyłożysz go do jajka, a następnie odrysujesz.
Piękne i stylowe pisanki stworzysz również za pomocą markera lub kredek
Jeśli masz dryg do rysowania, to Twoje pisanki zrobione kredkami markerem z pewnością będą wyjątkowe. Pamiętaj jednak, że wcale nie muszą one być "ładne". Do przygotowania takich pisanek warto zaangażować dziecko - to pobudzi jego kreatywność i zagwarantuje dobrą zabawę.
Rozpoznaj nieświeże jajo
Wystarczy, że włożysz je do szklanki z wodą. Jeśli opadnie na dno – jajko jest świeże.Jeśli jednak będzie unosić się w górze szklanki, lepiej wybierz inną sztukę.
Ciekawe pisanki
Wlej do szklanki z zimną wodą dwa lub więcej lakierów do paznokci i zanurz w niej jajko. Powstaną na nim ciekawe wzory. Uważaj tylko, aby później nie zjeść kawałka skorupki.
Niespotykane wnętrze
Zanim ugotujesz jajko wymieszaj je dokładnie obrotowym ruchem, aby białko wymieszało się z żółtkiem w środku.
Prosty sposób na oddzielenie żółtka od białka
Rozbij jajko na talerzu. Weź pustą plastikową butelkę i lekko ją ściśnij. Przystaw otwór butelki do żółtka i puść zmniejsz nacisk. Butelka wciągnie żółtko do środka.
Jeśli chcesz, aby skorupka z ugotowanego jajka schodziła szybko i sprawnie, dodaj do gotowania łyżeczkę sody oczyszczonej.
Farbując jajka często brudzimy ręce. Żeby tego uniknąć użyj trzepaczki.
Brokatowe cuda
Nanieś klej na całą powierzchnię jajka, a następnie posyp je brokatem. Wyjdą piękne!