Kulinaria

Większość z nas popełnia te BŁĘDY podczas GOTOWANIA JAJEK!

Jajecznica lub omlet

fot. shutterstock

W tym przypadku najczęściej popełnianym błędem jest zmiksowanie wszystkich składników na jednolitą i gładką masę.

To sprawia, że jajka są napowietrzone i danie wyjdzie nam suche i gąbczaste.

Składniki zawsze mieszaj ręcznie za pomocą drewnianej łopatki lub widelca.

Dodatki do jajecznicy

fot. shutterstock

Dodając różne dodatki np. pomidory musimy pamiętać, aby dodać je na samym końcu.

Należy poczekać, aż jajka zetną się prawie całkowicie.

Dzięki temu unikniesz „wodnistej” jajecznicy.

Gotowanie jajek

fot. shutterstock

Idealna jajka na twardo uzyskamy gotując je 9-11 minut.

Po ugotowaniu należy zalać je zimną wodą i po chwili umieścić w lodówce na 5 minut.

Jeżeli obierzesz jajko i żółtka będą sinawe to znak, że jajka były zbyt długo gotowane.

fot. shutterstock

Popularne artykuły

Świąteczne menu w Mcdonald's ułożone przez Mariah Carey. Co w nim jest?

Pogrzeb 2 tygodnie przed weselem! Czy rezygnować ze ślubu?

Nie tylko cytrusy! Poznaj bogate źródła witaminy C