Dieta i żywienie

Dlaczego warto spożywać rzeżuchę nie tylko na Wielkanoc?

Większość z nas sięga po rzeżuchę tylko w okresie Świąt Wielkanocnych, a szkoda – bo ma naprawdę bardzo dużo pozytywnych właściwości!

Przede wszystkim rzeżucha zawiera bardzo duże ilości witamin A, C, K, B2, B6, a także dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, jodu, manganu, miedzi i kwasu foliowego.

Dodatkowo:

  • rzeżucha oczyszcza nasz organizm,
  • wspomaga apetyt,
  • ułatwia trawienie,
  • ma działanie dezynfekujące (jama ustna, układ pokarmowy),
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • wspomaga pracę trzustki.

Oprócz tego rzeżucha pomaga osobom cierpiącym na:

  • osteoporozę,
  • anemię,
  • dolegliwości tarczycy,
  • chorobę wieńcową,
  • reumatyzm,
  • problemy z krążeniem,
  • problemy skórne.

Należy jednak pamiętać, że co za dużo to nie zdrowo!

Rzeżucha jest silnie moczopędna i przy spożyciu dużych ilości mogą pojawić się stany zapalne pęcherza.

Popularne artykuły

Jakub Rzeźniczak ma dość! Wydał ważne oświadczenie

Twoja skóra mówi więcej niż myślisz! Odkryj sekrety barwnikowych zmian!

Beżowe paznokcie z ombre