Dieta i żywienie

Dlaczego warto spożywać rzeżuchę nie tylko na Wielkanoc?

Większość z nas sięga po rzeżuchę tylko w okresie Świąt Wielkanocnych, a szkoda – bo ma naprawdę bardzo dużo pozytywnych właściwości!

Przede wszystkim rzeżucha zawiera bardzo duże ilości witamin A, C, K, B2, B6, a także dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, jodu, manganu, miedzi i kwasu foliowego.

Dodatkowo:

  • rzeżucha oczyszcza nasz organizm,
  • wspomaga apetyt,
  • ułatwia trawienie,
  • ma działanie dezynfekujące (jama ustna, układ pokarmowy),
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • wspomaga pracę trzustki.

Oprócz tego rzeżucha pomaga osobom cierpiącym na:

  • osteoporozę,
  • anemię,
  • dolegliwości tarczycy,
  • chorobę wieńcową,
  • reumatyzm,
  • problemy z krążeniem,
  • problemy skórne.

Należy jednak pamiętać, że co za dużo to nie zdrowo!

Rzeżucha jest silnie moczopędna i przy spożyciu dużych ilości mogą pojawić się stany zapalne pęcherza.

Popularne artykuły

Nie myj czajnika! Nie ustępuj miejsca w autobusie. Zobacz dziwne zwyczaje z różnych krajów.

Dodaj marchewkę do gotujących się ziemniaków! Ta jedna czynność zmienia wszystko

Co zrobić jeżeli zapomniałaś zabrać na urlop ŁADOWARKI?