Dlaczego warto spożywać rzeżuchę nie tylko na Wielkanoc?
Większość z nas sięga po rzeżuchę tylko w okresie Świąt Wielkanocnych, a szkoda – bo ma naprawdę bardzo dużo pozytywnych właściwości!
Przede wszystkim rzeżucha zawiera bardzo duże ilości witamin A, C, K, B2, B6, a także dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, jodu, manganu, miedzi i kwasu foliowego.
Dodatkowo:
- rzeżucha oczyszcza nasz organizm,
- wspomaga apetyt,
- ułatwia trawienie,
- ma działanie dezynfekujące (jama ustna, układ pokarmowy),
- obniża poziom cukru we krwi,
- wspomaga pracę trzustki.
Oprócz tego rzeżucha pomaga osobom cierpiącym na:
- osteoporozę,
- anemię,
- dolegliwości tarczycy,
- chorobę wieńcową,
- reumatyzm,
- problemy z krążeniem,
- problemy skórne.
Należy jednak pamiętać, że co za dużo to nie zdrowo!
Rzeżucha jest silnie moczopędna i przy spożyciu dużych ilości mogą pojawić się stany zapalne pęcherza.