Zdrowie

Nigdy nie przechowuj tych produktów w plastikowych pojemnikach!

Choć ciężko jest wyeliminować plastik z naszego życia, warto przemyśleć choćby sposób w jaki przechowujemy żywność. W tym kontekście jesteśmy w stanie zastąpić plastik szkłem, co bardzo korzystnie wpłynie na jakość naszego pożywienia. Czego nigdy nie należy przechowywać w plastiku?

#Surowe jajka

Surowe jajka są podatne na atak bakterii E.coli i salmonelli. Bakterie, które pojawiły się w jajkach dużo szybciej rozmnażają się w obecności plastiku.

#Przetworzone mięso

Mięso gotowe do spożycia, np. Kotlety w panierce lub w sosie, przechowywane w plastikowych pojemnikach tracą swoje właściwości odżywcze i smak.

#Sałatki

Choć odpowiednie przechowywanie oddzielnie warzyw i owoców w plastiku jest korzystne, ponieważ zapobiegają wzajemnemu psuciu się ich, to z przechowywaniem sałatki jest inaczej. Traci ona bowiem swój smak i wartości odżywcze.

#Sery

Oprócz szybkiego tempa rozmnażania się bakterii istnieje również ryzyko powstania pleśni. Dzieje się tak dlatego, że większość serów zawsze puszcza wodę podczas przechowywania, a wilgoć sprzyja szybszemu psuciu się sera.

Warto wspomnieć o tym, że najlepszym rozwiązaniem będzie przechowywanie wszystkich produktów spożywczych w pojemnikach szklanych. Te wymienione powyżej są produktami wyższego ryzyka, jeśli chodzi o przechowywanie ich w plastiku. Prawdą jest jednak to, że większość produktów traci nieco na swojej jakości, kiedy jest przechowywana w plastikowych pojemnikach.

Popularne artykuły

Przyłóż kostkę lodu do tego miejsca, a od razu poczujesz co dzieje się z Twoim ciałem!

Zasada 15 minut! WhatsApp wprowadza zmiany. Co trzeba wiedzieć?

Obywatelski projekt refundacji in vitro! Rozpoczęła się zbiórka podpisów!