Lubisz ostre przyprawy? Zobacz jak wpływają na Twój organizm
Pikantne jedzenie nie tylko wielu nam smakuje, ale również doskonale wpływa na nasze zdrowie. Co dzieje się w organizmie, kiedy jesz posiłek w pikantnymi przyprawami?
#Spalasz więcej kalorii
Pikantne jedzenie przyspiesza metabolizm, co przyczynia się do spalenia większej ilości kalorii. To jednak nie wszystko. Po pikantnym posiłku zmniejsza się apetyt na słodkie i słone przekąski.
#Zmniejszają cholesterol
Papryczki chilli i wiele innych ostrych przypraw obniża cholesterol, a tym samym zapobiega chorobom serca.
#Wzmacniają odporność
Chili jest doskonałym źródłem dużej dawki witaminy A, która stymuluje układ odpornościowy.
#Poprawiają samopoczucie
Po pikantnym posiłku mózg zaczyna wydzielać większą ilość endorfin odpowiedzialnych za pozytywny nastrój i relaksację. Odpowiednia ilość serotoniny zapobiega depresji i pomaga zredukować stres.
#Zapobiega chorobom żołądka
Chili zawiera kapsaicynę, która zwalcza bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka. Dodatkowo, ostre przyprawy dobrze działają na błonę śluzową żołądka i redukują nadmiar kwasów żołądkowych.