Zdrowie

Lubisz ostre przyprawy? Zobacz jak wpływają na Twój organizm

Pikantne jedzenie nie tylko wielu nam smakuje, ale również doskonale wpływa na nasze zdrowie. Co dzieje się w organizmie, kiedy jesz posiłek w pikantnymi przyprawami?

#Spalasz więcej kalorii

Pikantne jedzenie przyspiesza metabolizm, co przyczynia się do spalenia większej ilości kalorii. To jednak nie wszystko. Po pikantnym posiłku zmniejsza się apetyt na słodkie i słone przekąski.

#Zmniejszają cholesterol

Papryczki chilli i wiele innych ostrych przypraw obniża cholesterol, a tym samym zapobiega chorobom serca.

#Wzmacniają odporność

Chili jest doskonałym źródłem dużej dawki witaminy A, która stymuluje układ odpornościowy.

#Poprawiają samopoczucie

Po pikantnym posiłku mózg zaczyna wydzielać większą ilość endorfin odpowiedzialnych za pozytywny nastrój i relaksację. Odpowiednia ilość serotoniny zapobiega depresji i pomaga zredukować stres.

#Zapobiega chorobom żołądka

Chili zawiera kapsaicynę, która zwalcza bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka. Dodatkowo, ostre przyprawy dobrze działają na błonę śluzową żołądka i redukują nadmiar kwasów żołądkowych.

Popularne artykuły

Przetestuj domowy ODŚWIEŻACZ POWIETRZA!

5 zastosowań soli fizjologicznej

Jakie sercowe zmiany czekają nas w 2021 roku?