Piersi z kurczaka, które tak wyglądają mają nawet o 200% tłuszczu więcej!
Coraz częściej sięgamy po chude mięso, takie jak piersi z kurczaka czy indyka. Nic w tym dziwnego, mięso to jest dużo zdrowsze i mniej kaloryczne. Jednak wzrost zapotrzebowania na drób spowodowało, że hodowcy chcą wytwarzać go najwięcej w jak najkrótszym czasie. Doprowadza to do faszerowania zwierząt chemicznymi dodatkami oraz antybiotykami, które mają spowodować wzrost masy mięśniowej oraz wyeliminować choroby.
Jeśli zauważysz na piersi z kurczaka charakterystyczne białe paski - nie kupuj go. Wskazuje to na chowanie zwierząt w złych warunkach oraz na karmienie ich karmą z niezdrowymi dodatkami.
Poza tym, w skrajnych przypadkach duże piersi z kurczaka, które mają wiele białych linii na strukturze zawierają nawet do 200% tłuszczu więcej niż mięso pochodzące od zdrowego kurczaka chowanego na wolnym wybiegu. Większa ilość tłuszczu w drobiu wpływa również na zawartość białka w mięsie - im więcej tłuszczu, tym mniej białka znajdziemy w produkcie.