Witaminy i minerały niezbędne do utrzymania ZDROWYCH ZĘBÓW I DZIĄSEŁ
Przyczyną psucia się zębów i chorób dziąseł bardzo często są niedobory niektórych witamin i minerałów. Uboga dieta oraz brak suplementacji może spowodować przedwczesną utratę zębów i wiele problemów z dziąsłami. Odpowiednia dieta jest szczególnie ważna na etapie rozwoju człowieka, może ona zapobiec wielu chorobom związanym z zębami.
Jakie składniki są kluczowe dla naszych zębów i dziąseł?
#Wapń - decyduje on o prawidłowym kształtowaniu się struktur kostnych, więc i zębów. Jego niedobór powoduje łamliwość i kruchość zębów oraz kości. Dzieje się tak dlatego, że niedobór wapnia zmusza organizm do pobierania go z zębów i kości, czym je osłabia.
#Fosfor - jest pierwiastkiem koniecznym do prawidłowego przyswajania wapnia. Warto więc uzupełniać na bieżąco i jego poziom. Dobrym źródłem fosforu są zboża, kiełki, pomidory, ryby, orzechy, drób i jaja.
#Witamina D - również jest niezbędna dla prawidłowego przyswajania wapnia, ponieważ reguluje w organizmie poziom wapnia i fosforu. Wit. D doskonale wpływa również na na tkanki przyzębia, co w dużej mierze zapobiega parodontozie i zapaleniu dziąseł.
#Witamina C - wspomaga regenerację tkanki łącznej, dzięki temu zapobiega chorobom dziąseł. Dodatkowo wspomaga ona odporność, dzięki temu rany w jamie ustnej, które często są przyczyną poważniejszych problemów, goją się szybciej.
#Witamina A - dobrze wpływa na funkcjonowanie błon śluzowych oraz tkanek przyzębia. Wspomaga produkcję śliny, której odpowiedni poziom jest niezbędny do utrzymania jamy ustnej w zdrowiu. Najlepsze źródła witaminy A to ryby, wątróbka, żółtka jaj, sery, żółte i pomarańczowe owoce oraz zielone warzywa liściaste.