Kulinaria

Jak zrobić pyszną pizzę na cienkim cieście?

Pizza na cienkim cieście najbardziej przypomina tą, którą można zjeść w prawdziwej włoskiej restauracji. Kluczem do jej idealnego smaku jest ciasto, które wbrew pozorom nie jest takie trudne w przygotowaniu. Wystarczy trzymać się zasad opisanych poniżej i dokładnego czasu.



Składniki:

-Świeże drożdże - 25 g

-Mąka pszenna - 250 g

-Sól - 1 łyżeczka

-Oliwa z oliwek  - 1 łyżka

-Cukier  - ½ łyżeczki

-Ciepła woda  - 150 ml

Dodatki według uznania, u nas:

-Salami

-Mozzarella

-Żółty ser

-Pieczarki

-Zielone oliwki

-Przecier pomidorowy lub puszka pomidorów w sosie pomidorowym

*przygotowanie sosy pomidorowego:

Pomidory zagotuj w sosie z oliwą z oliwek. Dodaj do nich oregano, sól, pieprz, szczyptę cukru i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

Przygotowanie:

# Drożdże wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miały temp. Pokojową. Rozpuść je w 60 ml ciepłej wody, dodaj cukier, 3 łyżki mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

# Mąkę przesiej i wsyp do miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Zrób w środku dziurkę i dodaj mieszankę drożdżową oraz dodawaj stopniowo resztę wody. Zacznij mieszać od środka, stopniowo zgarniając kolejne warstwy mąki z brzegów.

# Dodaj oliwę z oliwek i powoli mieszaj ciasto łyżką. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut - ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego, a następnie odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia i przykryj ciasto ściereczką.

# Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj, posyp mąką i przełóż na blachy posmarowane oliwą z oliwek.

# Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym lub przygotowanym sosem pomidorowym, posyp startym żółtym serem, mozzarellą i dodaj resztę pokrojonych składników.

# Piekarnik nagrzej do minimum 250 C. Piecz przez 10 - 12 minut.

Popularne artykuły

Twoje dziąsła krwawią podczas szczotkowania? Oto 6 możliwych przyczyn

Ozdobne dynie z materiału – DIY na 3 sposoby

Który owoc jest zdrowszy? LIMONKA VS CYTRYNA