Właściwości lecznicze kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych, ale i najzdrowszych kasz. Ma specyficzny, gorzkawy smak i jest prosta w przygotowaniu. Jest też świetnym dodatkiem do wielu potraw i zawiera lecznicze oraz odżywcze właściwości.
#Kasza jaglana jest jedną z kasz mających działanie zasadotwórcze. Zalecana jest więc w procesie odkwaszania organizmu, dodatkowo posiada działanie antywirusowe.
#Wysusza nadmiar wydzielin w organizmie, co czyni ją doskonałym lekiem na katar i mokry kaszel.
#Dzięki zawartości krzemionki, odżywia i regeneruje skórę, włosy i paznokcie.
#Zawartość witaminy E oraz lecytyny przyczynia się do obniżenia cholesterolu i pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.
Aby kasza jaglana miała jak najmniej gorzki smak, przed ugotowaniem należy przelać ją dużą ilością zimnej, a następnie gorącej wody.
Osoby, które nie lubią smaku kaszy jaglanej, mogą dodawać ją do innych potraw, takich jak zupy, sałatki, itd, zamiast podawać samą jako danie główne. W ten sposób jej smak nie będzie tak wyczuwalny, a dostarczymy organizmowi mnóstwo cennych składników.
Kasza jaglana jest kaloryczna, dlatego osoby na diecie powinny ją jeść z umiarem. Jednak nie powinny całkowicie z niej rezygnować.