Zwykłe mycie deski do krojenia to za mało. Użyj tych 2 składników, by pozbyć się bakterii i grzybów.
Deska do krojenia wymaga szczególnego czyszczenia, zwłaszcza jeśli wykonana jest z drewna i wykorzystywana do krojenia mięsa. Surowe mięso, które zostaje na desce jest siedliskiem wielu bakterii chorobotwórczych i grzybów. Dlatego też zwykłe mycie deski płynem do naczyń to za mało. Jak więc szybko, tanio i skutecznie wyczyścić deskę?
Wystarczą dwa składniki: cytryna i sól gruboziarnista.
#Umyj deskę jak zwykle i dokładnie osusz.
#Przekrój cytrynę na pół i natrzyj połówką cytryny deskę.
#Posyp deskę grubą warstwą soli i pozostaw na kilka minut.
#Na koniec usuń sól i opłucz deskę ciepłą wodą.
Pamiętaj, że najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch desek. Jedna powinna służyć tylko do krojenia mięsa, druga do warzyw, owoców i reszty produktów.