Dieta i żywienie

Lecznicze właściwości kalafiora

Kalafior, choć jest popularnym warzywem, niewiele osób wie, jakie prozdrowotne korzyści płyną z jego regularnego spożywania. Jest on bogactwem witamin, minerałów, kwasów Omega 3, błonnika oraz znikomej ilości kalorii. Dlaczego warto jeść go jak najczęściej?

#Reguluje trawienie

Dzięki dużej zawartości błonnika kalafior doskonale wspomaga trawienie i łagodzi problemy trawienne.

#Chroni skórę przed promieniowaniem UV

Zawarty w kalafiorze sulforafan chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.

#Łagodzi nadciśnienie

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym doskonale wpływa na stan żył, kwasy Omega 3 i błonnik natomiast regulują ciśnienie i zmniejszają cholesterol.

#Regeneracja komórek

Zawarty w kalafiorze fosfor przyspiesza regenerację błon komórkowych, co dobrze wpływa na pracę mózgu i całego organizmu.

#Zapobiega cukrzycy

Duża zawartość witaminy C sprawia, że kalafior dobrze wpływa na metabolizm. To przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy.

Popularne artykuły

Kolejne świadczenie z ZUS-u idzie w górę! 1431 zł od kwietnia!

Dzięki tej mieszance szybciej spalisz tłuszcz i oczyścisz jelita!

Lecznicze właściwości kurkumy