Desery

Faworki

Faworki klasyczne

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej ( najlepiej typ 650)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól szczypta
  • 8 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3/4 - 1 szklanka kwaśnej śmietany

 https://www.youtube.com/watch?v=hdO-_NIxNrw

Mąkę pszenną, cukier puder oraz szczyptę soli mieszamy ze sobą. Do wymieszanej mąki dodajemy żółtka oraz stopniowo śmietanę.

Całość mieszamy i ugniatamy do wyrobienia ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy  na stolnicy.

Przy pomocy noża wycinamy podłużne paski z nacięciem na środku.

Nasze faworki możemy zwijać bądź przekładać ciasto przez otwór. Faworki wrzucamy do rozgrzanego do 180 stopni tłuszczu. Do szerokiego garnka, w którym smażymy faworki wrzucamy maksymalnie 3-4 sztuki. Faworki smażymy po około 20 sekund na każdą stronę.

Faworki wyławiamy przy pomocy drewnianych patyczków następnie przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu. Już schłodzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Jak smażyć faworki:

  • do ciasta dodajemy jedynie żółtka,
  • ciasto wałkujemy najcieniej jak się da,
  • dodatek spirytusu do ciasta zapobiegnie w pewnym stopniu wchłonięciu tłuszczu podczas smażenia,
  • faworki smażymy na oleju rzepakowym lub smalcu,
  • tłuszcz, w którym smażymy musi być nagrzany do 180 stopni Celsjusza, aby sprawdzić temperaturę tłuszczu.
  • jeśli nie mamy termometru cukierniczego (a pewnie mało, kto z nas go ma), aby sprawdzić czy temperatura tłuszczu jest odpowiednia należy wrzucić na olej niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasto od razu wypływanie oznacza to, że temperatura jest już odpowiednia,
  • zamiast spirytusu możemy użyć octu. Ocet nie dodajemy do ciasta tylko do oleju, w którym będziemy smażyć nasze oponki. Ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).

 

Popularne artykuły

Mieszkanie bez wkładu własnego. Czy single też mogą skorzystać?

Znak zodiaku a macierzyństwo: Jakie cechy czynią Cię wyjątkową mamą?

Jedzenie, które leczy. Ta superżywność może zastąpić lekarstwa na dobre