Kulinaria

Czy obie strony FOLII ALUMINIOWEJ mają te same właściwości?

Należy zwrócić uwagę na to, że folia aluminiowa której używamy w kuchni posiada jedną stronę matową, a drugą stronę błyszczącą.

Różnica polega na tym, że błyszcząca strona chroni przed ciepłem (odbija je, izoluje), a matowa przepuszcza ciepło (pochłania je).

Podsumowując.

Jeżeli chcesz zabezpieczyć jakieś danie przed utratą ciepła to owiń potrawę tak, aby na zewnątrz znajdowała się błyszcząca strona folii.

A jeżeli chcesz sprawić, żeby np mięso szybciej się upiekło to zawiń je tak, aby na zewnątrz znalazła się matowa strona folii.

Popularne artykuły

Zmiany w składce zdrowotnej! Dobra wiadomość dla części przedsiębiorców

Brązowe banany - jeść czy nie?

Długowieczni zasługują na więcej! Ministerstwo proponuje nowe świadczenie!