Kulinaria

Czy obie strony FOLII ALUMINIOWEJ mają te same właściwości?

Należy zwrócić uwagę na to, że folia aluminiowa której używamy w kuchni posiada jedną stronę matową, a drugą stronę błyszczącą.

Różnica polega na tym, że błyszcząca strona chroni przed ciepłem (odbija je, izoluje), a matowa przepuszcza ciepło (pochłania je).

Podsumowując.

Jeżeli chcesz zabezpieczyć jakieś danie przed utratą ciepła to owiń potrawę tak, aby na zewnątrz znajdowała się błyszcząca strona folii.

A jeżeli chcesz sprawić, żeby np mięso szybciej się upiekło to zawiń je tak, aby na zewnątrz znalazła się matowa strona folii.

Popularne artykuły

Jak poznać, że Twojemu pupilowi coś dolega?

Ile zapłacimy za prąd w 2024? Miała być obniżka, a będzie wzrost!

Ważna rada podczas pieczenie chleba!