Kulinaria

Jak przygotować pączki? Zbiór najważniejszych zasad!

Czy są tu jacyś fani pączków?To chyba pytanie retoryczne. Dla wszystkich miłośników tego drożdżowego przysmaku przygotowaliśmy zbiór praktycznych porada. W tym artykule zebraliśmy najważniejsze zady dotyczące:

  • przygotowania i wyrabiania ciasta ciasta,
  • formowania i smażenia,
  • nadziewania, lukrowania i sposobu podania.

Jakiej użyć mąki?

Do przygotowania pączków najlepiej nadaje się mąka pszenna typu 650. Typy mąki oznaczają stopień zmielenia oraz oczyszczenia ziarna, z którego została przygotowana mąka. Mąka o niższym numerze spowoduje, że nasze pączki mogą nie uzyskać ich docelowego kształtu, czyli taka mąka jest zbyt delikatna. Najwyższe typy mąki stosowane są do wypieku pieczywa ( np. 750 – mąka chlebowa).

Jakie drożdże do pączków?

Do wyrobu pączków najlepiej sprawdzą się świeże drożdże. Ze świeżych drożdży wykonujemy rozczyn drożdżowy, który powstaje w wyniku połączenia niewielkich ilości mąki, cukru, wody oraz mleka. Rozczyn należy trzymać w ciepłym miejscu. Rozczyn powinien nam urosnąć, jeśli to nie nastąpi niestety musimy przygotować go od nowa.

Jak wyrabiać ciasto?

Proces wyrabiania ciasta powinien trwać około 15 minut. Wyrobione ciasto najlepiej odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto powinniśmy dodatkowo odgazować, czyli ponownie przez chwilę wyrabiać na stolnicy oraz uderzając kilkukrotnie pięścią.

Jak uformować pączki?

Do formowania pączków najlepiej użyć szklanki, którą wycinamy kółka z rozwałkowanego ciasta. Nasze ciasto powinno być rozwałkowane na grubość około 8-10 mm. Jeśli chcemy możemy również ręcznie odrywać ciasto formując pączki w dłoni. Uformowane ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając je ścierką, aby nam nie wyschło.

Jak nadziewać pączki?

Pączki możemy nadziewać przed i po pieczeniu.  Technika nadziewania przed pieczeniem polega na nałożeniu na siebie dwóch krążków ciasta, pomiędzy którymi umieszczamy nadzienie. W tej technice pamiętajmy o dokładnym zlepieniu boków ciasta. Nadziewanie po usmażeniu najlepiej wykonać na jeszcze ciepłych pączka poprzez użycie szprycy cukierniczej.

Czym nadziewać?

Pączki najczęściej nadziewa się marmoladą. Do nadzienia możemy użyć również budyń bądź inną masę smakową (np. masa kajmakowa).

Jak wrzucać pączki do smażenia?

Okazuje się też, że istotną rolę w smażeniu pączków odgrywa również, w jaki sposób je pieczemy. Pamiętajmy, aby pączki wrzucać stroną, która znajdowała się na górze w trakcie wyrastania ciasta.

Jak smażyć pączki?

Pączki najlepiej smażyć w szerokim garnku (ewentualnie głębokiej patelni) używając do tego smalcu lub oleju rzepakowego. Możemy połączyć smalec i olej w proporcji 2:1. Temperatura podczas smażenia nie może przekraczać 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego (a pewnie mało, kto z nas go ma), aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia należy wrzucić na olej niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasto od razu wypływanie oznacza to, że temperatura jest już odpowiednia. Jeśli smażymy pączki, które były nadziewane przed smażeniem to należy pamiętać, aby dodać do tłuszczu pół kieliszka octu (ocet zapobiegnie pękaniu pączka w trakcie smażenia, ocet dodajemy do zimnego tłuszczu).

Jak uzyskać wygląd idealnego pączka?

Uzyskasz złoty kolor pączka smażąc go po kilka sekund z każdej strony, zaś biała obwódka zależy od odpowiedniego wyrobienia ciasta, jego wyrośnięcia oraz temperatury tłuszczu. Stosując powyższe zalecenia pączki będą wyglądały idealnie.

Jak pozbyć się nadmiaru tłuszczu?

Usmażone pączki przekładamy na ręcznik kuchenny, który wchłonie zbędny tłuszcz.

Smażenie pączków bez alkoholu

Jeśli nie chcemy dodawać alkoholu do ciasta, aby nasze pączki nie wchłaniały tłuszczu w trakcie smażenia powinniśmy je wcześniej obgotować. Gotowe pączki (surowe ciasto) wrzucamy do gorącej wody, po ich wypłynięciu na wierzch gotujemy je przez 2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy na ręcznik kuchenny, aby ociekły z wody. Tak przygotowane pączki następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Drugim sposobem smażenia pączków bez alkoholu (bez spirytusu, który często wymieniony jest jako składnik w przepisie) jest dodanie octu do tłuszczu w którym chcemy smażyć nasze pączki. Octu nie dodajemy do ciasta tylko do oleju. Pamiętaj, że ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).

Jak lukrować pączki?

Lukrujemy jeszcze ciepłe pączki, zaś, jeśli chcemy je obtaczać w cukrze pudrze musimy poczekać do ich całkowitego ostygnięcia.

Pamiętaj, że wszystkie składniki, które używasz do przygotowania pączków powinny mieć temperaturę pokojową, zaś przedział temperaturowy płynnych składników powinien mieścić się w wartościach 40-50 C.

Podsumowanie:

Zastosuj:

  • Mąką pszenna typu 650
  • Świeże drożdże – zrób rozczyn z drożdży
  • Smaż na smalcu bądź oleju rzepakowym
  • Temperatura smażenia to 180 stopni

Nie rób tego:

  • Zbyt wysoka temperatura oleju – pączki spalą się z zewnątrz zaś w środku pozostaną surowe.
  • Nie jedź ich za dużo - jeden pączek ma około 340 kalorii :) 

Życzymy udanych wypieków 

Przepisy na pączki TUTAJ

Więcej przepisów na tłusty czwartek TUTAJ

Popularne artykuły

Kawa tylko dla bogatych? Zaskakująca przyczyna!

Nie myła twarzy przez okrągły miesiąc – efekty zaskoczyły każdego

Te 3 CHOROBY rozpoznasz patrząc się w lustro