Dieta i żywienie

Nie popełniaj tego błędu bo sobie ZASZKODZISZ!

Jeżeli często używasz oleju z awokado, z pestek winogron czy oleju lnianego to musisz wiedzieć, że należy ich używać tylko do potraw na zimno!

Idealnie nadają się do koktajli, kanapek i sałatek.

Dlaczego te oleje nie nadają się do "ciepłych dań"?

Ponieważ zarówno olej lniany jak i olej z awokado i z pestek winogron mają bardzo niską temperaturę palenia.

Jeżeli zaczniesz je podgrzewać to podczas podgrzewania jełczeją i zaczynają wytwarzać szkodliwe i toksyczne związki.

Najlepsze oleje do smażenia/podgrzewania to olej kokosowy i palmowy – mają najwyższą temperaturę dymienia.

Z innych tłuszczy najlepszy jest smalec i masło klarowane.

Temperatura dymienia oznacza moment w którym produkt zaczyna się palić i wydzielać substancje rakotwórcze, co wpływa na nasze zdrowie, a powstający dym i zapach wpływa na smak i zapach potrawy.

Popularne artykuły

Świetny sposób na suche i łamliwe włosy!

Międzynarodowy Dzień Niewidomych: Świętowanie Siły i Odwagi

Dzień Dziecka Utraconego: Pamięć, Uznanie i Wsparcie