Zdrowie

Poznaj właściwości pestki awokado, a już nigdy jej nie wyrzucisz

Awokado to wyjątkowo zdrowy owoc. Zawarte w nim witaminy, kwasy tłuszczowe i minerały doskonale wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Zapominamy jednak, również w pestkach owoców znajdują się bardzo zdrowe substancję, a w pestce awokado jest ich wyjątkowo dużo.

Choć prawdopodobnie do tej pory wyrzucaliście pestki awokado do kosza, po przeczytaniu tego, jakie posiadają właściwości, już nigdy tego nie zrobicie.

Pesti awokado:

#Zawierają więcej przeciwutleniaczy niż owoce, warzywa, a nawet zielona herbata.

#Obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom serca.

#Zmniejszają obrzęki i stany zapalne w organizmie.

#Wspomagają pracę układu pokarmowego.

#Łagodzą zaparcia i biegunki.

#Pomagają w leczeniu wrzodów żołądka.

#Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

#Wzmacniają układ dopornościowy.

Działają antynowotworowo.

W jakiej postaci najlepiej spożywać pestki awokado?

Pestkę należy wyjąć z owocu i pozostawić na 2-3 dni w suchym miejscu. Po tym czasie nie jest już on tak wilgotna i bez problemu możemy zetrzeć ją na tarce. Startą pestkę możesz dodawać do sałatek, koktajli, zup, sosów, itd.

Popularne artykuły

Michał Szpak jak Violetta Villas. Sylwestrowa metamorfoza artysty.

Nowe wzory świadectw! Ministerstwo wprowadza ważne zmiany od 1 października 2024

Czereśnie grozy! Polacy kupuję je na sztuki! Po ile jedna?