Sfermentowany imbir - jak go zrobić i dlaczego warto go jeść
Lecznicze właściwości imbiru znane i doceniane są na całym świecie. Jednak po procesie fermentacji z odpowiednimi składnikami jego właściwości są jeszcze bardziej wartościowe. Dzięki zawartości pożytecznych bakterii, jedzenie sfermentowanego imbiru doskonale wpływa na równowagę jelitowa, która odpowiedzialna jest za nasz stan zdrowia, odporność organizmu, dobre samopoczucie, energię i wiele, wiele innych. Jak go przygotować?
Składniki:
-1 korzeń imbiru
-Łyżeczka kurkumy
-Łyżeczka soli morskiej
-Sok z cytryny
Imbir należy moczyć w zimnej wodzie przez 15 minut. Po tym czasie z łatwością usuniesz skórkę. Obrany imbir pokrój w plasterki i włóż do słoika. Dodaj sól morską i kurkumę. Następnie dodaj taką ilość soku z cytryny, aby pokryła resztę składników. Zamknij szczelnie słoik, wymieszaj i pozostaw do fermentacji na około 2 tygodnie, w temperaturze pokojowej. W zależności od wielkości słoika należy tak dobrać ilość składników, aby wypełniły cały słoik.