Zdrowie

Produktów, których nigdy nie powinnaś zamrażać!

Zamrażanie produktów to doskonały sposób na zachowanie ich świeżości i zaoszczędzenie pieniędzy. Zamrażamy przede wszystkim produkty surowe, ponieważ bardzo szybko się one psują. Jest jednak lista produktów, którym nie warto zamrażać.

#Ziemniaki.

Ugotowane ziemniaki, najlepiej w postaci puree zamrażać można. Jednak surowe włożone do zamrażarki natychmiast zrobią się czarne.

#Jajka.

Zamrażanie jajek skutkuje pęknięciem skorupki, ponieważ zawartość jajka zwiększy swoją objętość.

#Mięso z panierce.

Bułka tarta po rozmrożeniu będzie miękka, wilgotna i mało chrupiąca. Najlepiej zamrozić mięso, a panierkę dodać po rozmrożeniu.

#Ponowne zamrażanie.

Raz rozmrożonych produktów pod żadnym pozorem nie należy zamrażać ponownie. Przyspieszy to proces psucia się jedzenia i może doprowadzić do zatrucia.

#Warzywa i owoce z duża zawartością wody.

Po zamrożeniu wodą zwiększają swoją objętość co doprowadzi do zniszczenia konsystencji owoców i warzyw. Po rozmrożeniu zastaniemy papkę, zamiast jędrnych i świeżych owoców.

Popularne artykuły

Sanah skradziono wizerunek! Padła ofiarą oszustów

Wielka szansa na tańszy prąd! Sejm zdecydował o rewolucji w ustawie!

Kosmiczny wzrost opłat za butelki! Kto za to zapłaci?