Kulinaria

Dlaczego CZOSNEK należy rozgnieść lub posiekać przed jedzeniem?

Za właściwości zdrowotne czosnku, a także za charakterystyczny zapach odpowiada allicyna. Ta substancja NIE występuje w czosnku który jest w stanie nienaruszonym. Krojąc lub miażdżąc ząbek czosnku dochodzi do przerwania błon komórkowych i zachodzi reakcja alliiny z allinazą i właśnie wtedy tworzy się allicyna. Dlatego tak bardzo ważne jest żeby przed dodaniem czosnku do potraw posiekać go lub rozgnieść. Dzięki temu w pełni skorzystamy z właściwości zdrowotnych czosnku.

Popularne artykuły

Wielu działkowców nieświadomie popełnia ten błąd! To wykroczenie, za które grozi kara lub areszt

4 najbardziej złośliwe znaki zodiaku! Są ekspertami od siania zamętu.

Wodnik: Przyjaciele mogą potrzebować pomocy - Twoje wsparcie będzie dzisiaj kluczowe! Horoskop dzienny na 22 czerwca