Zdrowie

Wylewasz wodę z ryżu? Sprawdź sama, jak cenny produkt wyrzucasz!

Woda z ryżu jest niezwykle bogata w prozdrowotne właściwości i ma szereg zastosowań. Jest również najczęściej wyrzucanym produktem o tak wielu cennych właściwościach. Jej smak nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto po nią sięgnąć, zwłaszcza w przypadku problemów trawiennych.

Dlaczego jest ona tak cenna? Podczas gotowania ryżu, witaminy i minerały przechodzą do wody, dlatego staje się ona źródłem sporej ilości witamin z grupy B, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego.

Jak to zrobić?

Składniki:

1 litr wody

½ szklanki białego ryżu

Wodę zagotuj, kiedy zacznie wrzeć wsyp do niej ryż. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie oddziel ryż i wodę. Wodę przechowuj w lodówce w szklanym, szczelnym pojemniku.

Zastosowanie:

Odżywka do włosów

Maseczka przeciwtrądzikowa (dwa razy dziennie)

Tonik (codziennie)

Lek na biegunkę oraz zaparcia

Popularne artykuły

Dlaczego przed zakupem WODY i innych NAPOJÓW należy DOKŁADNIE OGLĄDAĆ BUTELKĘ?

Jak bezpiecznie podróżować z psem

WARZYWNY RED BULL! Naturalna energia