Które warzywa są NAJZDROWSZE?
Jedzenie warzyw to bardzo ważny element naszej diety.
Poniżej prezentujemy listę warzyw, które świetnie wpływają na nasze zdrowie.
BROKUŁY – wysoka zawartość witamin C i K. Oczyszcza organizm i dba o dobrą kondycję ścięgien, kości i chrząstek. Najlepiej jeść na surowo.
JARMUŻ – podobnie jak brokuły jarmuż zawiera dużo witamin C i K. Oprócz tego zawiera dużą dawkę wapnia – nawet więcej od mleka.
SZPINAK – świetne źródło kwasu foliowego i witaminy K.
KARCZOCHY – wysoka zawartość antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się naszego organizmu.
DYNIA – świetnie działa na naszą urodę. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C, a także magnez, żelazo, potas i fosfor.
PAPRYKA – ma więcej witaminy C niż cytryna.
POMIDORY – zawiera likopen – świetny antyoksydant, który chroni nasze komórki przed uszkodzeniami.
BURAKI – skutecznie obniżają ciśnienie, a także są zasadotwórcze (dzięki nim pozbędziesz się zgagi).
CZOSNEK – naturalny antybiotyk, zwiększa naszą odporność.