Kulinaria

Lubisz CZEKOLADĘ? Sprawdź na co należy zwracać uwagę!

W sklepach możemy kupić 4 rodzaje czekolady: gorzką, mleczną, białą i z dodatkami.

Czym każda z nich się charakteryzuje i na co koniecznie należy zwrócić uwagę?

Gorzka czekolada – przynajmniej 60% to ziarna kakaowca. W 100g zawiera ok 480 kcal.

Mleczna czekolada – ok 25% składników z ziaren kakaowca, zawiera proszek mleczny i wanilię. W 100 g zawiera ok 530 kcal.

Biała czekolada – brak kakao, zawiera jedynie tłuszcz z kakaowca. W 100 g zawiera ok 550 kcal.

Czekolada z dodatkami – na rynku wybór jest bardzo duży. Czekolada nadziewana, z orzechami, z owocami itp. W 100 g zawiera ponad 550 kcal.

Jeżeli lubisz czekoladę to zdecyduj się na gorzką lub na kawałek mlecznej czekolady.

Inne czekolady często zamiast tłuszczu kakaowego zawierają tłuszcz palmowy, a zamiast kakao soję.

Często też smak truskawkowy uzyskuje się z wyciągu z buraków.

Zawsze sprawdzaj zawartość KAKAO!

Popularne artykuły

3 rodzaje broni przeciwko parchom jabłoni. Bez chemii!

Oparzenia po opalaniu - jak się chronić i sobie z nimi radzić?

Ciasto za szybko się przypieka? Problem rozwiązany!