5 produktów, których pod żadnym pozorem nie należy podgrzewać w mikrofalówce!
Podgrzewanie lub przyrządzanie jedzenia w kuchence mikrofalowej nie należy do najzdrowszych metod. Choć kusi nas perspektywa szybkiego przygotowania dania, musi pamiętać o tym, że działanie kuchenki mikrofalowej negatywnie wpływa na wartości odżywcze jedzenia – eliminuje część witamin i minerałów lub wpływa na nie tak, że stają się niemożliwe do przyswojenia przez nasz organizm. Czasami jednak kuchenka mikrofalowa jest niezbędna, ale jakich produktów nigdy nie można w niej podgrzewać?
Ostre papryczki.
Po otworzeniu mikrofalówki pojawią się trujące opary, które mogą podrażnić oczy oraz skórę.
Mleko matki.
Jak już wcześniej wspomniano, mikrofalówka pozbawia jedzenia wartości odżywczych. Dlatego pod żadnym pozorem nie podgrzewaj mleka dla dziecka w ten sposób.
Jedzenie w plastikowych pudełkach lub folii.
Podgrzewany w mikrofalówce plastik powoduje wytwarzanie przez niego rakotwórczych substancji.
Surowe mięso.
Mikrofalówka ma to do siebie, że podgrzewa produkty nierównomiernie. W przypadku surowego mięsa sprzyja to rozmnażaniu bakterii.
Jedzenie w folii aluminiowej.
Podgrzewanie takiej folii grozi jej wybuchem lub zapaleniem.