Kulinaria

Czy kolor PAPRYKI ma znaczenie?

Barwa papryki ma znaczenie. Od jej koloru zależą jej zdrowotne właściwości.

 

Czerwona papryka zawiera ogromną ilość prowitaminy A czyli beta-karotenu. Spożywając czerwoną paprykę spowalniamy proces powstawania zmarszczek, a także poprawiamy kolor naszej cery. Zawiera również rutynę, która wspomaga słabe naczynia krwionośne.

 

Zielona papryka zawiera dużo kwasu foliowego, a także witaminy E. Poprawia nastrój, działa krwiotwórczo i jest polecana przyszłym mamom.

 

Żółta papryka zawiera dużą ilość luteiny i zeaksantyny co pozytywnie wpływa na siatkówkę oka. Podobnie jak zielona papryka zawiera dużą ilość witaminy E.

 

Popularne artykuły

Zamrożenie cen prądu na innych zasadach! Nie każdy skorzysta z niższej ceny energii

Ten dokument może być kluczem do wyższej emerytury! Sprawdź, jak nie stracić na świadczeniach!

Zielony kolor moczu – co oznacz i czy jest się czego obawiać?