Zapiekanka z chleba tostowego
Składniki:
12 kromek chleba tostowego
ser żółty w plasterkach
pomidorki koktajlowe
kiełbasa lub ulubiona wędlina
szczpiorek
Składniki na sos do zapiekannia:
2 szklanki mleka
6 jajek
300 ml śmietany 18%
sól
pieprz
https://www.youtube.com/watch?v=3e2PAdgyJzo
Do naszej zapiekanki będziemy potrzebowali naczynia żaroodpodnego.
Na natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy kolejno kromki chleba tostowego, plasterki sera żółtego oraz pokrojone pomidorki koktajlowe.
Całość układamy warstwami, aż zapełnimy całe naczynie żarodoporne.
W osobnym naczyniu przygotowujemy nasz sos w którym będziemy zapiekali zapiekankę.
Do wysokiego naczynia wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy 6 jajek a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Do naszego sosu dodajemy również gęstą śmietanę a następnie ponownie mieszamy.
Zalewamy naszą zapiekankę sosem.
Następnie naszą zapiekankę posypujemy pokrojoną kiełbasą oraz szczypiorkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
I gotowe.