Kulinaria

Dobre maniary w restauracji - 8 rzeczy, na które należy zwrócić uwagę

Dobre maniery i umiejętność zachowania się w różnych miejscach i sytuacjach są naszą wizytówką.

Restauracja jest miejscem, gdzie dobre maniery i zasady zachowania są szczególnie ważne. Odpowiednie odkładanie sztućców, czy korzystanie z elementów zastawy to tylko dwie z wielu rzeczy, na które powinniśmy zwracać uwagę.

 

Jeśli wcześniej nie przywiązywaliście uwagi i detali i dobrych manier w restauracji, koniecznie zapoznajcie się w tym artykułem. Dzięki tym informacjom nikt nie zarzuci Wam braku kultury.

 

1.Sposób w jaki układasz sztućce po posiłku jest wyraźnym sygnałem dla kelnera.

2. pałeczek obok siebie po posiłku świadczy o tym, iż posiłek nie smakował lub naczynia były niskiej jakości.

3.Położenie pałeczek na misce, zostanie odebrane jako brak manier.

4.Umieszczenie pałeczek na stojące w misce świadczy o czyjejś śmierci.

5.Po skończonym posiłku należy ułożyć nóż i widelec równolegle do siebie na godzinie piątej lub szóstej. Ostrze noża należy skierować do środka a trzony sztućców powinny być oparte o brzeg talerza.

6.Sól i pieprz powinny być zawsze podawane razem.

7.Zdjęcie przedstawia nieformalne ułożenie zastawy.

8.A tak wygląda oficjalny układ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popularne artykuły

Ten OWOC może otruć Twoje ZWIERZĘ!

Dlaczego nie warto poddawać się operacjom plastycznym? Ona jest tego idealnym przykładem!

Jak zrobić samemu masło orzechowe?