Kulinaria

Dobre maniary w restauracji - 8 rzeczy, na które należy zwrócić uwagę

Dobre maniery i umiejętność zachowania się w różnych miejscach i sytuacjach są naszą wizytówką.

Restauracja jest miejscem, gdzie dobre maniery i zasady zachowania są szczególnie ważne. Odpowiednie odkładanie sztućców, czy korzystanie z elementów zastawy to tylko dwie z wielu rzeczy, na które powinniśmy zwracać uwagę.

 

Jeśli wcześniej nie przywiązywaliście uwagi i detali i dobrych manier w restauracji, koniecznie zapoznajcie się w tym artykułem. Dzięki tym informacjom nikt nie zarzuci Wam braku kultury.

 

1.Sposób w jaki układasz sztućce po posiłku jest wyraźnym sygnałem dla kelnera.

2. pałeczek obok siebie po posiłku świadczy o tym, iż posiłek nie smakował lub naczynia były niskiej jakości.

3.Położenie pałeczek na misce, zostanie odebrane jako brak manier.

4.Umieszczenie pałeczek na stojące w misce świadczy o czyjejś śmierci.

5.Po skończonym posiłku należy ułożyć nóż i widelec równolegle do siebie na godzinie piątej lub szóstej. Ostrze noża należy skierować do środka a trzony sztućców powinny być oparte o brzeg talerza.

6.Sól i pieprz powinny być zawsze podawane razem.

7.Zdjęcie przedstawia nieformalne ułożenie zastawy.

8.A tak wygląda oficjalny układ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popularne artykuły

Fotel i sofa w butelkowej zieleni - gdzie będą pasować?

11 zachowań, które rujnują opinię innych na twój temat

PAMIĘTAJ O TYM robiąc gulasz!