Dobre maniary w restauracji - 8 rzeczy, na które należy zwrócić uwagę
Dobre maniery i umiejętność zachowania się w różnych miejscach i sytuacjach są naszą wizytówką.
Restauracja jest miejscem, gdzie dobre maniery i zasady zachowania są szczególnie ważne. Odpowiednie odkładanie sztućców, czy korzystanie z elementów zastawy to tylko dwie z wielu rzeczy, na które powinniśmy zwracać uwagę.
Jeśli wcześniej nie przywiązywaliście uwagi i detali i dobrych manier w restauracji, koniecznie zapoznajcie się w tym artykułem. Dzięki tym informacjom nikt nie zarzuci Wam braku kultury.
1.Sposób w jaki układasz sztućce po posiłku jest wyraźnym sygnałem dla kelnera.
2. pałeczek obok siebie po posiłku świadczy o tym, iż posiłek nie smakował lub naczynia były niskiej jakości.
3.Położenie pałeczek na misce, zostanie odebrane jako brak manier.
4.Umieszczenie pałeczek na stojące w misce świadczy o czyjejś śmierci.
5.Po skończonym posiłku należy ułożyć nóż i widelec równolegle do siebie na godzinie piątej lub szóstej. Ostrze noża należy skierować do środka a trzony sztućców powinny być oparte o brzeg talerza.
6.Sól i pieprz powinny być zawsze podawane razem.
7.Zdjęcie przedstawia nieformalne ułożenie zastawy.
8.A tak wygląda oficjalny układ.