Jak ciekawie podawać sałatki?
Nawet najsmaczniejsza sałatka podana w nieestetycznej misce, niestarannie wymieszana z sosem, zniechęci do jedzenia. Jak zadbać o to, by każda zawsze wyglądała ładnie? Można skorzystać z coraz modniejszego pomysłu na podawanie sałatek podzielonych na porcje – w szklanych słoiczkach, szklankach, miseczkach czy kieliszkach. Pięknie wygląda np. sałatka ze składników ułożonych warstwowo (bez mieszania). Ważny jest też moment polania sosem – jeśli zrobi się to zbyt wcześnie, niektóre warzywa, np. sałata, mogą nieładnie oklapnąć. Dlatego coraz częściej podaje się sos w sosjerce, aby każdy skropił swoją porcję tuż przed zjedzeniem. Dla najmłodszych Dzieci często niechętnie jedzą sałatki i surówki. Łatwiej będzie je namówić do zdrowych warzyw czy owoców, kiedy podamy je w zabawnej formie – np. ułożymy z nich obrazek. Z drobno pokrojonej sałatki można stworzyć tło – np. trawę, las, wodę, niebo, a z większych kawałków – domki lub postacie. Śmieszne, radośnie uśmiechnięte zwierzaki, kolorowe domki czy bajeczne rośliny szybko znikną w małej buzi! Warto także pamiętać o tym, że maluchy zawsze znacznie chętniej zjedzą podaną im sałatkę, gdy będą mogły ją naszykować wspólnie z mamą czy babcią. Melon Wystarczy go przekroić i wydrążyć – powstaną dwie miseczki idealne np. na sałatkę z szynki, sera i właśnie melona. Grejpfruty, pomarańcze... Te cytrusy znakomicie sprawdzą się jako „naczynia” do sałatek, zwłaszcza owocowych. Przedtem trzeba je starannie wyszorować. Jabłko Duże jabłka są świetne, by podać w nich zarówno sałatki warzywne, z mięsem, jak też owocowe. Wydrążamy je od strony ogonka. Odpowiednie sztućce Jeżeli serwujemy sałatkę w jednym, dużym naczyniu, warto zadbać, by sztućce do jej nakładania były nie tylko wygodne, ale też estetyczne. Można podać dwie większe łyżki lub specjalny komplet sztućców do sałat – łyżkę i widelec