Ciasta

Brzoskwinie zapiekane pod kruszonką – prosty i pyszny deser

Brzoskwinie zapiekane pod kruszonką – prosty deser

Brzoskwinie zapiekane pod kruszonką to szybki i prosty przepis na ciepły, domowy deser. Soczyste brzoskwinie skryte pod złocistą, chrupiącą kruszonką, doskonale komponują się z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Deser można przygotować zarówno z brzoskwiń świeżych, jak i tych z puszki. To doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców i przygotowanie czegoś słodkiego w krótkim czasie.

Składniki:

Na owoce:

  • 500 g brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, do zagęszczenia)

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Przygotowanie owoców:

  • Jeśli używasz świeżych brzoskwiń, umyj je, przekrój na pół, usuń pestki, a następnie pokrój w plasterki. Jeśli używasz brzoskwiń z puszki, odsącz je z syropu i pokrój w kawałki.
  • W misce wymieszaj brzoskwinie z cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli owoce są bardzo soczyste, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej, aby zagęścić sok podczas pieczenia.
  • Przełóż brzoskwinie do żaroodpornego naczynia, lekko rozprowadzając je równomiernie.

2. Przygotowanie kruszonki:

  • W misce połącz mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę.
  • Rozcieraj składniki palcami, aż powstaną małe grudki – typowa kruszonka. Jeśli chcesz, dodaj ekstrakt waniliowy, aby nadać kruszonce dodatkowy aromat.
  • Gotową kruszonkę równomiernie rozsyp na brzoskwiniach, tak aby całość była dobrze pokryta.

3. Pieczenie:

  • Nagrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
  • Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż kruszonka będzie złocista i chrupiąca, a owoce miękkie i soczyste.

4. Podanie:

  • Brzoskwinie zapiekane pod kruszonką najlepiej smakują na ciepło. Możesz podać je z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Pieczenie: 30-35 minut

Liczba porcji: 4

Kaloryczność:

Około 300 kcal na porcję

Alergeny:

  • Mąka pszenna (gluten), masło (mleko)

Porady:

  • Jeśli chcesz wzbogacić smak deseru, możesz dodać do kruszonki odrobinę cynamonu lub starte migdały.
  • Możesz również eksperymentować z różnymi owocami, np. dodając maliny, jabłka lub gruszki do brzoskwiń.
  • Aby kruszonka była jeszcze bardziej chrupiąca, możesz zastąpić część mąki płatkami owsianymi.

Przechowywanie:

  • Deser najlepiej smakuje świeży, ale jeśli coś zostanie, można przechowywać go w lodówce przez 1-2 dni. Aby odświeżyć, podgrzej w piekarniku lub mikrofalówce.

Możliwe błędy:

  • Zbyt dużo soku z owoców może sprawić, że deser będzie wodnisty. Dlatego warto dodać odrobinę mąki ziemniaczanej do brzoskwiń, zwłaszcza jeśli są bardzo soczyste.
  • Kruszonka może się zbyt szybko przypiec. Jeśli zauważysz, że wierzch zaczyna się zbyt mocno rumienić, przykryj deser folią aluminiową na ostatnie 10 minut pieczenia.

Popularne artykuły

Jaki lek na ŻYLAKI?

Czym różnią się kremy BB, CC i DD?

Zakaz handlu w kwietniu. Czy 2 kwietnia jest niedziela handlowa?