Mega wilgotna szarlotka! Jabłka i kruszonkę ścieram na tych samych oczkach tatki
Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce to kwintesencja tradycyjnych polskich wypieków. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyca zarówno domowników, jak i gości.
Składniki:
Kruszonka:
- mąka pszenna: 3 szklanki
- zimne masło lub margaryna: 250 gramów
- żółtka: 5
- cukier: 0,5 szklanki
- cukier waniliowy: 3 łyżki
- proszek do pieczenia: 2 płaskie łyżeczki
- sól: szczypta
Dodatkowo:
- kwaśne jabłka: 2 kg
- cynamon
- cukier
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie przepisu:
- Na początku jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać cukrem i odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie jabłka lekko odcisnąć z soku, dodać cynamon i wymieszać.
- Mąkę przesiać z solą, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
- Dodać zimny tłuszcz i posiekać nożem na drobno, następnie dodać żółtka i zagnieść kruszonkę.
- Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wysmarować tłuszczem. Na spód wysypać 2/3 kruszonki i lekko ugnieść.
- Na kruszonkę wyłożyć jabłka.
- Resztę kruszonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak jak jabłka, i posypać nią wierzch ciasta.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Włożyć ciasto do piekarnika i piec przez 50-55 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
- Jeżeli pod koniec pieczenia zauważycie, że wierzch ciasta zanadto się przypieka, przykryć folią aluminiową i piec do końca wyznaczonego czasu.
- Na zakończenie ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ciesz się pyszną szarlotką bez pianki pod kruszonką, idealną na każdą okazję!