Ciasta

Mega wilgotna szarlotka! Jabłka i kruszonkę ścieram na tych samych oczkach tatki

Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce to kwintesencja tradycyjnych polskich wypieków. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyca zarówno domowników, jak i gości.

Składniki:

Kruszonka:

  • mąka pszenna: 3 szklanki
  • zimne masło lub margaryna: 250 gramów
  • żółtka: 5
  • cukier: 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy: 3 łyżki
  • proszek do pieczenia: 2 płaskie łyżeczki
  • sól: szczypta

Dodatkowo:

  • kwaśne jabłka: 2 kg
  • cynamon
  • cukier
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie przepisu:

  1. Na początku jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać cukrem i odstawić na 30 minut.
  2. Po tym czasie jabłka lekko odcisnąć z soku, dodać cynamon i wymieszać.
  3. Mąkę przesiać z solą, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać zimny tłuszcz i posiekać nożem na drobno, następnie dodać żółtka i zagnieść kruszonkę.
  5. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wysmarować tłuszczem. Na spód wysypać 2/3 kruszonki i lekko ugnieść.
  6. Na kruszonkę wyłożyć jabłka.
  7. Resztę kruszonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak jak jabłka, i posypać nią wierzch ciasta.
  8. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  9. Włożyć ciasto do piekarnika i piec przez 50-55 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
  10. Jeżeli pod koniec pieczenia zauważycie, że wierzch ciasta zanadto się przypieka, przykryć folią aluminiową i piec do końca wyznaczonego czasu.
  11. Na zakończenie ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Ciesz się pyszną szarlotką bez pianki pod kruszonką, idealną na każdą okazję!

Popularne artykuły

Ukąszenie komara – 7 trików, dzięki którym przestanie swędzieć!

Niedziele handlowe 2021. Czy rząd planuje jakieś zmiany?

Będą zmiany w 500 plus!