Ciasta

Mega wilgotna szarlotka! Jabłka i kruszonkę ścieram na tych samych oczkach tatki

Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce to kwintesencja tradycyjnych polskich wypieków. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyca zarówno domowników, jak i gości.

Składniki:

Kruszonka:

  • mąka pszenna: 3 szklanki
  • zimne masło lub margaryna: 250 gramów
  • żółtka: 5
  • cukier: 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy: 3 łyżki
  • proszek do pieczenia: 2 płaskie łyżeczki
  • sól: szczypta

Dodatkowo:

  • kwaśne jabłka: 2 kg
  • cynamon
  • cukier
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie przepisu:

  1. Na początku jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać cukrem i odstawić na 30 minut.
  2. Po tym czasie jabłka lekko odcisnąć z soku, dodać cynamon i wymieszać.
  3. Mąkę przesiać z solą, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać zimny tłuszcz i posiekać nożem na drobno, następnie dodać żółtka i zagnieść kruszonkę.
  5. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wysmarować tłuszczem. Na spód wysypać 2/3 kruszonki i lekko ugnieść.
  6. Na kruszonkę wyłożyć jabłka.
  7. Resztę kruszonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak jak jabłka, i posypać nią wierzch ciasta.
  8. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  9. Włożyć ciasto do piekarnika i piec przez 50-55 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
  10. Jeżeli pod koniec pieczenia zauważycie, że wierzch ciasta zanadto się przypieka, przykryć folią aluminiową i piec do końca wyznaczonego czasu.
  11. Na zakończenie ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Ciesz się pyszną szarlotką bez pianki pod kruszonką, idealną na każdą okazję!

Popularne artykuły

Wykorzystaj KURZE BIAŁKA i odmień wygląd twarzy i włosów!

Bon na 1500 zł od Biedronki? Uwaga: To oszustwo! Klienci dostają tajemnicze wiadomości

Czterodniowy tydzień pracy w polskiej firmie! Nowa era na krajowym rynku pracy?