Kulinaria

Eksperymenty z dżemem truskawkowym: Dodaj TE zioła i przyprawy dla niezwykłego smaku! [6 przepisów]

Dżem truskawkowy to klasyka wśród przetworów owocowych, jednak nawet najprostsze przepisy mogą zyskać nowy wymiar, gdy dodamy do nich zioła i przyprawy. W tym artykule przedstawiamy sześć wyjątkowych przepisów, które pozwolą Ci na eksperymenty w kuchni. Poznaj trzy przepisy na dżemy z przyprawami i trzy przepisy na dżemy z ziołami, które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe.

Dżemy truskawkowe z przyprawami

1. Dżem Truskawkowy z Cynamonem i Goździkami

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki.
  2. W dużym garnku wymieszaj truskawki z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj laskę cynamonu i goździki.
  3. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż truskawki się rozpadną, a masa zgęstnieje (około 45 minut).
  4. Usuń laskę cynamonu i goździki, a następnie przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

2. Dżem Truskawkowy z Wanilią i Kardamonem

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki.
  2. W dużym garnku wymieszaj truskawki z cukrem, sokiem z cytryny i kardamonem. Dodaj przeciętą wzdłuż laskę wanilii.
  3. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż truskawki się rozpadną, a masa zgęstnieje (około 45 minut).
  4. Usuń laskę wanilii, a następnie przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

3. Dżem Truskawkowy z Imbirem i Anyżem

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki.
  2. W dużym garnku wymieszaj truskawki z cukrem, sokiem z cytryny, imbirem i anyżem.
  3. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż truskawki się rozpadną, a masa zgęstnieje (około 45 minut).
  4. Usuń gwiazdki anyżu, a następnie przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

Dżemy truskawkowe z ziołami

1. Dżem truskawkowy z miętą

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 1 garść świeżej mięty
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki.
  2. W dużym garnku wymieszaj truskawki z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną miętę.
  3. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż truskawki się rozpadną, a masa zgęstnieje (około 45 minut).
  4. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

2. Dżem truskawkowy z bazylią

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 1 garść świeżej bazylii
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki.
  2. W dużym garnku wymieszaj truskawki z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną bazylię.
  3. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż truskawki się rozpadną, a masa zgęstnieje (około 45 minut).
  4. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

3. Dżem truskawkowy z rozmarynem

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki.
  2. W dużym garnku wymieszaj truskawki z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj gałązki rozmarynu.
  3. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż truskawki się rozpadną, a masa zgęstnieje (około 45 minut).
  4. Usuń gałązki rozmarynu, a następnie przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

Eksperymenty z dodatkiem ziołami i przyprawami do dżemu truskawkowego mogą przynieść niesamowite rezultaty. Dzięki tym prostym przepisom możesz cieszyć się nie tylko słodyczą truskawek, ale także wyjątkowymi aromatami, które z pewnością ożywią Twoje śniadania i desery.

Popularne artykuły

Kasy fiskalne w smartfonie dopuszczone do użytku!

Nie wylewaj wody z kiszonych ogórków!

Mam dość wakacji z teściami! Nigdy nie byliśmy w podróży sami! [LIST]