Związki

5 przepisów na kolacje, które rozpalą romantykę. Nr 4 jest nie tylko smaczny, ale i sexy!

Romantyczna kolacja we dwoje to jeden z najpopularniejszych sposobów na spędzenie wyjątkowego wieczoru z ukochaną osobą. Nie ma lepszego sposobu, aby wyrazić uczucia, niż przez starannie przygotowany posiłek, który rozpieści zmysły i stworzy niezapomnianą atmosferę. Poniżej przedstawiamy pięć przepisów, które nie tylko zadowolą kubki smakowe, ale również dodadzą pikanterii waszemu wieczorowi. Nr 4 jest szczególnie wyjątkowy – to połączenie smaku i zmysłowości, które z pewnością zapadnie w pamięć na długo.

5 kulinarnych hitów na romantyczną kolację

1. Carpaccio z buraków z kozim serem i orzechami

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • 200 g koziego sera
  • Garść orzechów włoskich
  • rukola
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie studzimy i kroimy w cienkie plasterki. Na talerzach układamy rukolę, plasterki buraków, na nich kruszymy kozi ser, posypujemy posiekanymi orzechami. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Risotto z truflami i parmezanem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 50 g trufla (świeżego lub w oleju)
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni na rozpuszczonym maśle szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy ryż i mieszamy, aż stanie się szklisty. Stopniowo dolewamy bulion, ciągle mieszając. Gdy ryż będzie al dente, dodajemy starte trufle i parmezan. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku.

3. Stek z polędwicy wołowej z sosem malinowym

Składniki:

  • 2 steki z polędwicy wołowej
  • 100 g malin
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka masła
  • Sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Steki przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanym maśle na pożądany stopień wysmażenia. Maliny blendujemy z winem, przecedzamy przez sito i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy steki polane sosem malinowym.

4. Figi w szynce parmeńskiej z kremem balsamicznym

Składniki:

  • 8 dojrzałych fig
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 4 łyżki kremu balsamicznego
  • 100 g roszponki lub innego delikatnego liścia
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Figi nacinamy w krzyż na górze, delikatnie rozchylając. Każdą owijamy plasterkiem szynki parmeńskiej. Na talerzach układamy liście roszponki, na nich umieszczamy przygotowane figi. Skrapiamy wszystko kremem balsamicznym i oliwą z oliwek. To danie łączy w sobie słodycz fig z charakterystycznym smakiem szynki i głębią kremu balsamicznego, tworząc niezapomniane doznania smakowe.

5. Czekoladowy fondant z płynnym sercem

Składniki:

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mąkę, mieszamy. Masę przekładamy do małych foremek i pieczemy w 200°C przez ok. 10 minut. Środek powinien pozostać płynny.

Te pięć przepisów na romantyczną kolację gwarantuje niezapomniane wrażenia i budowanie bliskości między partnerami. Każde z nich kryje w sobie coś wyjątkowego, a wybór należy do Was. Niech ten wieczór będzie pełen magii, smaku i miłości.

Popularne artykuły

Można dostać 400 zł na wyprawkę szkolną! Jeszcze możesz złożyć wniosek!

8 niecodziennych zastosować płynu do zmiękczania tkanin!

Wojciechowska potwierdza zaręczyny z Kossakowskim! Oświadczył się już dawno