Newsy

PILNE: GIS wycofuje popularny makaron! Zagraża zdrowiu konsumenta

Główny Inspektorat Sanitarny, wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące pewnego rodzaju makaronu zbożowego, który został usunięty ze sprzedaży ze względu na stwierdzone nieprawidłowości.

Gluten w bezglutenowym makaronie

 Z przeprowadzonych testów wynika, że skład produktu nie odpowiada informacjom umieszczonym na opakowaniu. Problematyczna okazała się zawartość glutenu w produkcie reklamowanym jako bezglutenowy.

Wycofanie określonego makaronu dotyczy:

  • nazwy produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli,
  • numeru serii: 21 03 25 B,
  • daty ważności: 21.03.2025,
  • producenta: Sam Mills International S.A., z siedzibą w Rumunii,
  • dystrybutora w Polsce: Italmex Sp. z o.o., mieszczącego się pod adresem Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki.

Produkt, będący makaronem typu fusilli produkowanym z mąki kukurydzianej, powinien być wolny od glutenu. Dystrybutor zainicjował dodatkowe testy, aby sprawdzić obecność glutenu w wycofanej partii makaronu.

Źródło: GIS

Kto nie może jeść glutenu? 

Makaron bezglutenowy jest często wybierany przez osoby cierpiące na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, oraz przez osoby z wrażliwością na gluten, znaną także jako nietolerancja glutenu nieceliakalna. Ponadto, z różnych innych powodów zdrowotnych lub dietetycznych, po takie produkty mogą sięgać także osoby z alergią na pszenicę oraz te, które postanowiły wyeliminować gluten z diety.

Spożycie glutenu przez osoby z celiakią lub z wrażliwością na gluten może prowadzić do szeregu nieprzyjemnych objawów, takich jak:

  • bóle brzucha,
  • biegunka lub zaparcia,
  • wzdęcia i gazy,
  • zmęczenie i ból głowy,
  • wysypka skórna zwana opryszczkowatym zapaleniem skóry,
  • uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego, co może prowadzić do problemów z wchłanianiem składników odżywczych,
  • inne objawy pozajelitowe, jak zaburzenia neurologiczne czy anemia.

W przypadku osób z celiakią, nawet niewielka ilość glutenu może wywołać reakcję autoimmunologiczną, która jest szkodliwa dla zdrowia. Dlatego bardzo ważne jest, by produkty oznaczone jako bezglutenowe były wolne od tej substancji.

Popularne artykuły

Jak naturalnie rozjaśnić lub przyciemnić włosy? DOMOWE SPOSOBY

Sprawdziliśmy, co poza orzechami poprawi Twoją pamięć

Najlepsze grudniowe nowości na Netflixie