Niektórzy już kupują karpia na święta! Sprawdź, co z nim potem robią!
Osoby, na których barkach spoczywa perspektywa organizacji u siebie świąt Bożego Narodzenia doskonale wiedzą, jak ważne jest zrobienie tyle, ile się da z wyprzedzeniem. Jeśli też należysz do tych osób, to dowiedz się, dlaczego karpia warto kupić wcześniej i jakie kroki podjąć potem.
Świąteczne karpie już w sprzedaży
Jak donosi portal “Fakt”, na targowiskach pojawiły się już pierwsze stoiska z karpiami. Obecnie karp patroszony z głową kosztuje 45 zł za kilogram, karp bez głowy kosztuje 35 zł za kilogram, a najdrożej zapłacimy za filety bez kręgosłupa, bo aż 65 zł.
Wiadomo, że im bliżej do świąt, tym ceny będą wzrastać. Wiele gospodyń i gospodarzy wzięło się więc za sposób, dzięki któremu nie tylko zaoszczędzą pieniądze, ale i czas.
Mrożenie karpia przed świętami - czy warto?
Świąteczne szaleństwo coraz bliżej. Przygotowanie domu i wielu potraw dla gości świątecznych to nie lada wyzwanie. Okazuje się jednak, że jest coś, co możemy przygotować o wiele wcześniej.
Mowa o kupieniu i zamrożeniu karpia. Dzięki temu zaoszczędzimy czas i pieniądze (im bliżej do świąt, tym karp droższy).
Jak mrozić karpia?
Jeśli kupiliśmy karpia w całości, przed mrożeniem musimy podzielić go na części.
W pierwszej kolejności usuwamy łuski i patroszymy rybę, usuwając jej wnętrzności. Nie wyrzucaj szkieletów, ogonów i głów (przydadzą się potem).
Następnie należy podzielić karpia na części (w zależności od tego, jakie potrawy chcemy potem zrobić).
Jeśli jednak kupiliśmy filety z karpia, ten etap mamy już z głowy.
Części karpia należy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie każdą porcję karpia przełóż pergaminem, aby zamarzając nie przykleiły się do siebie. Porcje tak przygotowanego karpia owiń folią spożywczą i umieść w torebce do mrożenia.
Głowy, szkielety i ogony umieść osobno w torebce do mrożenia. Przydadzą się, jeśli przed świętami będziemy chcieli zrobić z nich wywar.
Jak rozmrozić karpia?
Aby rozmrozić karpia, powinniśmy wyjąć go z zamrażarki i przełożyć do lodówki na 24 godziny przed obróbką. Karp będzie rozmrażał się powoli, ale dzięki temu zachowa swoje walory smakowe. Nie rozmrażaj karpia w temperaturze pokojowej, bo mogą się na nim rozwinąć szkodliwe bakterie.
Karp na polskim stole świątecznym
Karp jest przyrządzany na wiele sposobów – może być smażony, pieczony czy też w postaci karpia w galarecie. Jego obecność na świątecznym stole ma również wymiar symboliczny – ryba ta była kiedyś postrzegana jako symbol dobrobytu i obfitości.
Oprócz walorów smakowych, karp i inne potrawy wigilijne są otoczone wieloma obrzędami i wierzeniami, takimi jak zostawianie jednego pustego miejsca przy stole dla niespodziewanego gościa czy zachowanie łusek karpia w portfelu dla zapewnienia dobrobytu w nowym roku.