Newsy

Niektórzy już kupują karpia na święta! Sprawdź, co z nim potem robią!

Osoby, na których barkach spoczywa perspektywa organizacji u siebie świąt Bożego Narodzenia doskonale wiedzą, jak ważne jest zrobienie tyle, ile się da z wyprzedzeniem. Jeśli też należysz do tych osób, to dowiedz się, dlaczego karpia warto kupić wcześniej i jakie kroki podjąć potem.

Świąteczne karpie już w sprzedaży

Jak donosi portal “Fakt”, na targowiskach pojawiły się już pierwsze stoiska z karpiami. Obecnie karp patroszony z głową kosztuje 45 zł za kilogram, karp bez głowy kosztuje 35 zł za kilogram, a najdrożej zapłacimy za filety bez kręgosłupa, bo aż 65 zł.

Wiadomo, że im bliżej do świąt, tym ceny będą wzrastać. Wiele gospodyń i gospodarzy wzięło się więc za sposób, dzięki któremu nie tylko zaoszczędzą pieniądze, ale i czas.

Mrożenie karpia przed świętami - czy warto?

Świąteczne szaleństwo coraz bliżej. Przygotowanie domu i wielu potraw dla gości świątecznych to nie lada wyzwanie. Okazuje się jednak, że jest coś, co możemy przygotować o wiele wcześniej. 

Mowa o kupieniu i zamrożeniu karpia. Dzięki temu zaoszczędzimy czas i pieniądze (im bliżej do świąt, tym karp droższy).

Jak mrozić karpia?

Jeśli kupiliśmy karpia w całości, przed mrożeniem musimy podzielić go na części.

W pierwszej kolejności usuwamy łuski i patroszymy rybę, usuwając jej wnętrzności. Nie wyrzucaj szkieletów, ogonów i głów (przydadzą się potem).

 Następnie należy podzielić karpia na części (w zależności od tego, jakie potrawy chcemy potem zrobić).

Jeśli jednak kupiliśmy filety z karpia, ten etap mamy już z głowy.

Części karpia należy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Następnie każdą porcję karpia przełóż pergaminem, aby zamarzając nie przykleiły się do siebie. Porcje tak przygotowanego karpia owiń folią spożywczą i umieść w torebce do mrożenia.

Głowy, szkielety i ogony umieść osobno w torebce do mrożenia. Przydadzą się, jeśli przed świętami będziemy chcieli zrobić z nich wywar. 

Jak rozmrozić karpia?

Aby rozmrozić karpia, powinniśmy wyjąć go z zamrażarki i przełożyć do lodówki na 24 godziny przed obróbką. Karp będzie rozmrażał się powoli, ale dzięki temu zachowa swoje walory smakowe. Nie rozmrażaj karpia w temperaturze pokojowej, bo mogą się na nim rozwinąć szkodliwe bakterie.

Karp na polskim stole świątecznym

Karp jest przyrządzany na wiele sposobów – może być smażony, pieczony czy też w postaci karpia w galarecie. Jego obecność na świątecznym stole ma również wymiar symboliczny – ryba ta była kiedyś postrzegana jako symbol dobrobytu i obfitości. 

Oprócz walorów smakowych, karp i inne potrawy wigilijne są otoczone wieloma obrzędami i wierzeniami, takimi jak zostawianie jednego pustego miejsca przy stole dla niespodziewanego gościa czy zachowanie łusek karpia w portfelu dla zapewnienia dobrobytu w nowym roku.

Popularne artykuły

Idzie w ślady Sekielskiego. Zbiera pieniądze na film o ANTYSZCZEPIONKOWCACH!

Kupując PAPIER TOALETOWY ściśnij go w ten sposób!

Lubisz KAPUSTĘ, ale nie możesz jej jeść?