To największy przysmak Polaków! Jednak nie każdy może je jeść!
Ogórki konserwowe, obok ogórków kiszonych, to jeden z najczęściej spożywanych przez Polaków dodatków do obiadu lub kanapek. Okazuje się jednak, że ogórki konserwowe mogą mieć zły wpływ na organizm. Poznaj szczegóły.
Ogórki konserwowe - czy są zdrowe?
Ogórki konserwowe są marynowane w mieszance przypraw, octu, cukru i wody. Nadaje im to ciekawy smak, który podkreśla smak innych potraw.
Ogórki konserwowe, podobnie jak kiszonki, posiadają w swoim składzie wiele cennych wartości odżywczych. Mowa między innymi o witaminach takich jak A, C, D, E, witaminach z grupy B oraz minerałach, takich jak magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk i fluor.
Ich spożywanie przyczynia się też do wyrównania gospodarki kwasowo-zasadowej w organizmie.
Ogórki konserwowe mają jednak jedną poważną wadę, przez którą nie powinny gościć na naszych stołach w dużej ilości każdego dnia. Mowa o dość dużej ilości cukru i octu.
Ogórki konserwowe - cukier i ocet
Ze względu na dużą ilość octu, ogórki konserwowe należy spożywać w umiarze.
Częste spożywanie octu może być szkodliwe, ponieważ jego kwasowość może erodować szkliwo zębów, podrażniać przełyk i żołądek, zaburzać wchłanianie leków, prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej i osłabiać kości.
Nadmierne ilości octu w diecie mogą również wywołać zgagę lub nasilić refluks kwasowy. Mimo to, w umiarkowanych ilościach ocet może przynosić pewne korzyści zdrowotne.
Co więcej, do przygotowania zalewy używa się także dużą ilość cukru, która może podnieść indeks glikemiczny ogórków konserwowych.
Wysoki indeks glikemiczny - czym jest?
Wysoki indeks glikemiczny (IG) produktu oznacza, że po jego spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta szybko. Produkty o wysokim IG powodują gwałtowne wydzielanie insuliny, co może prowadzić do szybkiego spadku poziomu cukru we krwi i uczucia głodu po krótkim czasie.
Regularne spożywanie produktów o wysokim IG może zwiększać ryzyko rozwoju insulinooporności, otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Z tego powodu zaleca się, by w diecie przeważały produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, które zapewniają stabilniejszy poziom cukru we krwi i dłuższe uczucie sytości.