Newsy

Program "Dobry posiłek": Padły kwoty! Ile wyniosą dopłaty do posiłków?

Zapowiadany wcześniej program “Dobry posiłek” zacznie funkcjonować w szpitalach w całej Polsce prawdopodobnie już na początku 2024 roku. Na czym będzie polegał ten program? Ile rząd dopłaci do jednego posiłku dla pacjenta? Poznaj szczegóły.

Program “Dobry posiłek”

Program dobry posiłek ma na celu podnieść jakość posiłków, którymi karmieni są pacjenci w szpitalach. A podnosić jest co, bo kontrole Sanepidu w 2022 roku przyniosły bardzo smutne wnioski.

Na początku sierpnia 2023 Państwowa Inspekcja sanitarna opublikowała raport „Stan sanitarny w kraju w 2022 roku”. Zawiera ona dane dotyczące posiłków w szpitalach. W raporcie można przeczytać, że:

  • jedzenie dla pacjentów szpitali jest zbyt mało urozmaicone,
  • Zawiera zbyt dużą ilość tłuszczu, cukru i soli,
  • Jego wartość energetyczna jest zbyt niska,
  • W daniach jest zbyt niska ilość pełnowartościowego białka,
  • Stwierdzono zbyt niską podaż owoców, mleka, warzyw i produktów zbożowych,
  • Sanepid podkreślił, że w szpitalnej diecie pacjentów jest zbyt dużo produktów wysokoprzetworzonych.

Program “Dobry posiłek” - założenia

Program zakłada, że posiłki dla pacjentów będą opracowywane przez dietetyków. Specjaliści będą przygotowywać siedmiodniowe menu. 

Jadłospis ma zawierać informacje o: rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g i porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.

Szpitale będą musiały codziennie publikować na swojej stronie internetowej zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

Posiłki będą musiały być dostosowane do stanu zdrowia pacjenta i mieć właściwości wspomagające rekonwalescencję.

Jedzenie ma być dostosowane do określonej choroby, jak i uwzględniać możliwości przyswojenia składników odżywczych ze spożytych produktów. 

Szpitale dostaną więcej pieniędzy

Co więcej, posiłki dla pacjentów będą dofinansowane. Rząd planuje dopłacić do każdego posiłku 25 zł z budżetu państwa.

A ile na posiłek wydaje się teraz? “W 2020 r. sieć Obywatelska Watchdog Polska, po zebraniu danych z ponad 500 placówek szpitalnych w całym kraju, poinformowała, że dzienne wyżywienie jednego pacjenta wynosi ok. 7 zł.” - czytamy na portalu żywienie.medonet.pl. 

Popularne artykuły

Policja wkroczyła na wesele i je przerwała. Interwencja trwała 4 godziny

Waga: Dzisiaj może pojawić się potrzeba mediacji w rodzinnych sporach! Horoskop dzienny na 28 kwietnia

Którą kabinę wybrać w toalecie publicznej?