Newsy

Uwaga na tatar wołowy! GIS ostrzega przed salmonellą!

W jednej z partii tatara wołowego wykryto bakterie Salmonella spp. - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Poznaj szczegóły.

Bakterie Salmonelli spp. w tatarze wołowym

W jednej partii tatara wołowego dostępnego w sklepach sieci Auchan wykryto niebezpieczną bakterię - Salmonella spp.

Spożycie produktu, w którym jest obecność tej bakterii może prowadzić do salmonellozy. 

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Tatar wołowy Auchan, 200 g

Numer partii: 2293008

Termin przydatności do spożycia: 30.08.2023

Wyprodukowano dla: Auchan Polska Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia o stwierdzonej nieprawidłowości (28.08.2023) producent wraz z dystrybutorem podjęli działania mające na celu wycofanie ze sprzedaży i utylizację wskazanej partii towaru. - czytamy w ogłoszeniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego. 

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Źródło: gov.pl

Salmonelloza - Czym jest? Jakie daje objawy?

Salmonelloza to choroba zakaźna, spowodowana przez bakterie z rodzaju Salmonella. Najczęściej infekcja następuje po spożyciu zanieczyszczonych produktów spożywczych, takich jak niedogotowane mięso, jajka czy produkty mleczne. Może też być przenoszona przez skażoną wodę i kontakt z zarażonymi zwierzętami.

Objawy salmonellozy zazwyczaj pojawiają się od 6 do 72 godzin po ekspozycji na bakterie i mogą obejmować 

  • biegunkę, 
  • gorączkę, 
  • nudności, 
  • wymioty i bóle brzucha. 

W większości przypadków objawy są umiarkowane i mijają po kilku dniach bez konieczności leczenia antybiotykami, ale u osób z obniżoną odpornością, małych dzieci i osób starszych choroba może prowadzić do poważnych komplikacji, takich jak odwodnienie czy sepsa, i wymagać hospitalizacji.

Jeżeli podejrzewasz salmonellozę, zaleca się skonsultowanie z lekarzem, który może zlecić badania diagnostyczne i, jeśli to konieczne, zastosować odpowiednie leczenie.

Popularne artykuły

Świetny sposób na mniej tłuste mięso!

Nagłe orędzie Putina. Ogłasza częściową mobilizację

Wiadomo, co z pogrzebem Elżbiety Zającówny! Rodzina podjęła decyzję w sprawie dwóch ceremonii!