Przetwory

Marynowane śliwki z czosnkiem: Odkryj tajemnicę niezwykłego smaku!

Marynowane śliwki z czosnkiem to niezwykła kompozycja smaków, która doskonale pasuje jako dodatek do dań mięsnych czy serów. Oto przepis na to aromatyczne i pikantne danie, które zachwyci Twoje kubki smakowe.

Przepis na marynowane śliwki z czosnkiem

Składniki:

  • Śliwki (ilość według preferencji)
  • Ząbki czosnku (1 ząbek na jedną śliwkę)
  • Goździki (po 2 na każdy słoik)
  • Groszki ziela angielskiego (po 3 na każdy słoik)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przepis krok po kroku:

1. Przygotuj śliwki i czosnek

Umyj śliwki i osusz je. Następnie przekrój je wzdłuż i usuń pestki, pozostawiając miejsce na nadzienie, ząbki czosnku włoż do każdej śliwki w miejsce pestki.

2. Dodaj pozostałe składniki

Do wyparzonych słoików włóż po 2 goździki oraz 3 groszki ziela angielskiego na dno każdego słoika. Wypełnij słoiki przygotowanymi śliwkami, układając je blisko siebie.

3. Przygotowanie syropu

W rondelku wymieszaj wodę, cukier i sól. Podgrzewaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie dodaj cynamon, a po zagotowaniu również ocet.

4. Marynowanie

Zalej śliwki przygotowanym syropem. Przykryj słoiki deklami, ale nie zakręcaj ich dokładnie. Pozostaw w takiej formie na 30 minut.  Następnie zlej syrop z słoików do rondelka. Podgrzewaj, dodaj ocet i cynamon, gotuj przez minutę.

5. Zalewanie śliwek

Zalej śliwki gorącym syropem, szczelnie zakręć słoiki. Odwróć słoiki dnem do góry, przykryj je grubym ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

6. Podanie

Choć możesz próbować już po 3 dniach, najlepiej poczekać około tygodnia, by smaki dobrze się przegryzły.

Smak i zdrowie

To niezwykłe połączenie smaków z pewnością dostarczy Ci nowych doznań kulinarnych. Ostry smak czosnku i słodycz śliwek tworzą harmonijną całość, która idealnie uzupełni różnorodne potrawy. Czas przygotować się na smakową rewolucję, którą niosą marynowane śliwki z czosnkiem!

Warto również wspomnieć o właściwościach zdrowotnych tego dania. Śliwki są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, witaminę C, witaminę K i potas. Natomiast czosnek zawiera antyoksydanty, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. 

Popularne artykuły

Ten jeden szczegół może zepsuć smak truskawek! Wiele osób popełnia ten błąd po powrocie do domu

Zwrot kosztów za pracę zdalną! Na co może liczyć pracownik?

Czy Urząd Skarbowy wypełni za nas PIT za 2022? Co z ulgą dla klasy średniej?