Zdrowie

Jakie posiłki powinniśmy spożywać każdego dnia? Światowa Organizacja Zdrowia odpowiada!

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w poniedziałek (17.07.2023 r.) opublikowała nowe wytyczne dotyczące wartości przyswajanych posiłków w ciągu dnia. Przedstawiamy, jakie posiłki powinniśmy spożywać codziennie. 

Zalecenia WHO 

Światowa Organizacja Zdrowia w poniedziałek (17.07.2023 r.) opublikowała informację dotyczące zaleceń przyswajanych wartości odżywczych zawartych w codziennej diecie.  

Zalecenia mają na celu ograniczenie ryzyka przyrostu masy ciała oraz dieto zależnych chorób zakaźnych takich jak: 

  • Cukrzyca typu 2 
  • Choroby układu krążenia 
  • Niektóre rodzaje nowotworów  

Zgodnie z wytycznymi WHO dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż 30 % tłuszczów przypadających na dzienne zapotrzebowanie organizmu. Przykładowo, jeżeli dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej wynosi 2 tysiące kcal, to powinna ona przyswoić 66,7 grama tłuszczów.  

Jak powinna wyglądać nasza dieta? 

Oprócz ilości przyjmowanych pokarmów istotna jest jakość tłuszczów zawartych w pokarmie. WHO podkreśla, że: 

"Tłuszcze spożywane przez wszystkich w wieku 2 lat i starszych powinny stanowić przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe" - Światowa Organizacja Zdrowia 

Tego typu tłuszcze występują w: 

  • Olejach (rzepakowych, słonecznikowych, lnianych) 
  • Margarynach 
  • Tłustych rybach (makrela, łosoś, sardynki) 
  • Orzechach 

Co więcej, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby ograniczyć  

wartość kaloryczną spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych. Występują one m.in: 

  • Maśle 
  • Olejach (kokosowym, palmowym) 
  • Jajkach 
  • Mięsie czerwonym 
  • Podrobach 

Owoce i warzywa 

Ważnym elementem naszej diety powinny być owoce i warzywa. Według zaleceń osoby powyżej 10 roku życia powinny jeść minimum 400 g warzyw i owoców każdego dnia. Są one cennym źródłem witamin, a także mikroelementów, które pozwalają uniknąć ewentualnych niedoborów.  

Do najzdrowszych warzyw i owoców, które możemy jeść codziennie zaliczane są: 

  • Brokuły 
  • Szpinak 
  • Marchew 
  • Grejpfrut 
  • Winogrona 
  • Awokado 

Eksperci podkreślają, że każdego dnia powinniśmy zwracać uwagę na to co znajduje się na naszym talerzu. Niestety raporty dotyczące zdrowia nie napawają optymizmem. Z danych wynika, że: 

"Trzech na pięciu z nas ma nadwagę, a jeden na czterech jest otyły. W ciągu ostatnich lat odsetek dorosłych cierpiących na otyłość w Polsce systematycznie rośnie. Niestety, prognozy nie są optymistyczne. W 2025 roku otyłych będzie już 26% kobiet i 30% mężczyzn.” nfz.gov.pl 

Popularne artykuły

Jak wzmocnić WŁOSY i przerwać proces WYPADANIA?

Międzynarodowy Dzień Mobilizacji przeciwko Wojnie Nuklearnej: Dlaczego To Jest Ważne

Obserwuj zdrowie swoich dłoni! Oto 7 rzeczy, które możesz z nich wyczytać