Prawo

Posiłki na koszt szefa? Dowiedz się, kiedy masz prawo do darmowego jedzenia

W wielu nowoczesnych firmach zapewnianie posiłków pracownikom jest na porządku dziennych. Zazwyczaj jest to dobra wola pracodawcy. Niewiele osób jednak wie, że są sytuacje, w których pracodawca jest zobowiązany ustawą do zapewnienia posiłku i napoju pracownikom. O jakich sytuacjach mowa?

Posiłek regeneracyjny - czym jest?

Zgodnie z art. 232 Kodeksu pracy, w określonych warunkach pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia pracownikowi tak zwanego posiłku regeneracyjnego, ciepłego napoju oraz napojów profilaktycznych. 

Posiłek regeneracyjny może zostać zapewniony w punkcie gastronomicznym lub pracownik może sam go przygotować z produktów, które zapewni mu pracodawca. Częstą praktyką jest także zamówienie cateringu. 

Posiłek regeneracyjny powinien zawierać około 1000 kcal i składać się z mniej więcej:

  • 50-55% węglowodanów,
  • 30-35% tłuszczów,
  • 15% białek.

 Posiłek regeneracyjny - komu przysługuje?

Pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia pracownikom posiłku regeneracyjnego oraz napoju ciepłego w przypadku, gdy pracownicy wykonują pracę związaną z wysiłkiem fizycznym:

  • powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet, 
  • powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub w których wskaźnik obciążenia termicznego służący do oceny średniego wpływu oddziaływania ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
  • powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
  • przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych,
  • pod ziemią.

Jeśli praca, jaką wykonuje pracownik spełnia powyższe warunki, przysługuje mu darmowy posiłek regeneracyjny. Taki posiłek powinien zostać wydany po 3 lub 4 godzinach pracy, w trakcie przerwy. 

Uwaga: Pracownikowi nie przysługuje wymiana posiłku na ekwiwalent pieniężny. 

 

Popularne artykuły

Jak pić, żeby sobie nie zaszkodzić?

Co może oznaczać uczucie ciągłego zimna?

Jak kupić świetny prezent świąteczny na OSTATNIĄ CHWILĘ? Kilka pomysłów