Dieta i żywienie

Żywność bez daty ważności! Rewolucja dla naszej kuchni!

Nadchodzi nowy system oznaczeń artykułów spożywczych. Koniec z datami ważności produktów na etykietach. Wyjaśniamy szczegóły. 

Nadchodzące zmiany 

Z badań wynika, że duża ilość konsumentów nie odróżnia pojęć na etykietach z komunikatem: “należy spożyć do” oraz “najlepiej spożyć przed”. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości Komisja Europejska chce wprowadzić nowy system oznaczeń artykułów spożywczych. 

Zmiany zakładają, że na produktach spożywczych oprócz zwrotu „najlepiej spożyć przed” mają pojawić się na żywności informacje „często dobre po” lub „często dobre dłużej”. 

Propozycję zmian są związane z ogromnym problemem marnowania jedzenia na świecie. Dużo osób widząc na etykiecie datę po terminie bez żadnej refleksji wyrzuca żywność, mimo że często wiele produktów jest jeszcze zdatna do zjedzenia. 

Znaczenie etykiet 

Jeżeli projekt Komisji Europejskiej zostanie zatwierdzony przez Parlament to zmiany w oznaczeniach artykułów spożywczych wejdą w życie jeszcze w tym roku. Wprowadzone informacje „najlepiej spożyć przed” będą zawierały datę, do której produkt zachowa swoje właściwości i będzie zdatny do spożycia. Będzie on obowiązywał głównie na artykułach takich jak: 

  • Makarony 
  • Ryże 
  • Kawy 
  • Herbaty 

Natomiast informacja „należy spożyć do” będzie oznaczała date, do której dany produkt przechowywany w odpowiednich warunkach zachowa swoje właściwości i trwałość. Będzie ona głównie stosowana do: 

  • Mięs 
  • Ryb 
  • Nabiału 

Marnowanie jedzenia 

Jednym z większych problemów współczesnego świata jest marnowanie jedzenia. Z danych wynika, że: 

“Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie każdego roku marnujemy 1 mld 300 mln ton żywności, co stanowi ⅓ całej produkowanej żywności na świecie. Co więcej, uważa się, że ⅔ wyrzucanego jedzenia w rzeczywistości nadal nadaje się do spożycia.” - kuchnia.wp.pl 

Niestety Polska nie odbiega od tych zatrważających danych. W naszym kraju rocznie wyrzuca się ok. 5 mln ton jedzenia. Co więcej, szacuje się, że ponad 8 mln ton żywności na świecie jest wyrzucana ze względu na złą interpretację oznakowań na etykietach. 

Czy wprowadzone zmiany spowodują, że na świecie będzie coraz mnie marnowanego jedzenia? 

Popularne artykuły

Międzynarodowy Dzień Łuszczycy: Zrozumieć i wspierać osoby dotknięte chorobą

Bon turystyczny zostanie ponownie przedłużony!

Twój Smartfon działa wolniej latem? Oto przyczyny i jak temu zapobiec! Sprawdź!