Mniszek lekarski czy mlecz? Wiele osób nie rozróżnia tych roślin! Jedna z nich może być szkodliwa
Wiele osób uważa, że mlecz polny i mniszek lekarski to ta sama roślina. Są one bowiem do siebie bardzo podobne. Okazuje się jednak, że są to dwie różne rośliny, a tylko jedna z nich ma właściwości lecznicze.
Jedna z roślin jest chwastem!
Na wstępie warto podkreślić, że mlecz polny jest chwastem, natomiast mniszek lekarski ma wiele dobroczynnych właściwości.
Różne w wyglądzie mlecza polnego i mniszka lekarskiego
Mlecz polny (pospolity)
- Gruba łodyga,
- Posiada boczne pędy,
- Łodyga pokryta jest liśćmi,
- Na łodydze może wyrastać kilka kwiatostanów.
Mniszek lekarski
- Posiada jedną lub kilka łodyg,
- Łodygi te mają jeden korzeń,
- Łodygi nie posiadają liści,
- Na każdej łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan,
- Po okresie kwitnienia kwiat zamienia się w dmuchawca.
Dobroczynne właściwości mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski wykorzystywany jest w farmakologii. Roślina ta posiada wiele leczniczych właściwości. Znajdują się one zarówno w liściach, łodydze, jak i korzeniu.
Poniżej przedstawiamy właściwości i zastosowanie mniszka:
- Zwiększa ilość wydzielanych soków trawiennych,
- Zwiększa ilość produkowanego moczu,
- Mniszek stosowany jest jako lek, który ma zdolność zwiększania wydzielania żółci (choroby wątroby i woreczka żółciowego),
- Roślina bogata jest w witaminy i sole mineralne. Dzięki temu wykorzystywana jest w leczeniu anemii,
- Usuwa toksyny z organizmu,
- Wspomaga układ odpornościowy (dzięki zawartości interferonu),
- Obniża poziom glukozy we krwi,
- Reguluje zaburzenia miesiączkowania,
- Stosuje się o w leczeniu nieżytów jamy ustnej i gardła,
- Przyśpiesza gojenie się ran,
- Stosuje się go w leczeniu brodawek i kurzajek.
Naukowcy z Kanady z Uniwersytetu Windsor wykonali badania, które wskazują na to, że mniszek lekarki może być pomocy w walce z nowotworami. Medycy twierdzą, że korzeń mniszka lekarskiego może zmniejszać ilość komórek nowotworowych.
W jaki sposób możemy wykorzystać mniszka?
Mniszka lekarskiego możemy wykorzystać w następujący sposób:
- Sok ze świeżych liści i korzenia,
- Wino z kwiatów,
- Sałatka z liści,
- Napar z kwiatów, korzenia i ziela.
Mlecz - może być szkodliwy
Mlecz, w przeciwieństwie do często wyrażanych opinii, generalnie nie jest uważany za trującą roślinę. Jednakże, sok mleczu, podobnie jak w przypadku mniszka lekarskiego, jest mleczno-biały i może powodować podrażnienia skóry u niektórych osób, szczególnie tych z wrażliwą skórą lub alergiami.
Ponadto, niektóre części roślin z rodziny mleczowatych (do których należy mlecz) mogą być traktowane z ostrożnością ze względu na ich potencjalne właściwości drażniące lub niepożądane reakcje po spożyciu w dużych ilościach.
Warto więc podchodzić do wszelkich dzikich roślin z pewną dozą ostrożności, a przed ich wykorzystaniem w diecie czy ziołolecznictwie dobrze jest dokładnie zapoznać się z ich właściwościami, potencjalnymi korzyściami oraz możliwymi ryzykami.