Kiedy powinno się jeść święconkę? Wytyczne Kościoła są jednoznaczne!
Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan. Niedługo w naszych koszykach umieścimy kolorowe pisanki, słodkie babki i inne produkty. Kiedy dokładnie można spożyć poświęcone pokarmy? Kościół podaje konkretną datę!
Święcenie pokarmów
Na ziemiach polskich od wieków święcono pokarmy. Początkowo to kapłan przychodził do domów wiernych, którzy nakrywali stoły białymi obrusami i sowicie zastawiali je świątecznymi posiłkami. Z biegiem czasu zwyczaj ten ewoluował i w XIX wieku katolicy zaczęli chodzić do świątyń z koszami pełnymi jedzenia.
Także obecnie, zgodnie z tradycją w Wielką Sobotę rodziny zanoszą do kościołów pokarmy w wiklinowych koszyczkach często ozdobionych haftowaną serwetką, bukszpanem i baziami. Czynią to, aby zostały one wyświęcone przez kapłana.
Co powinno znaleźć się w koszyczku?
W koszyczku wielkanocnym powinny znaleźć się:
- Jaja - symbol nowego życia, odrodzenia;
- Baranek z cukru lub z masła - symbol zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa;
- Sól kuchenna - symbol ochrony przed zepsuciem, oczyszczenia i prawdy;
- Pieprz, który nawiązuje do gorzkich ziół dodawanych przez Żydów do potrawy zwanej charoset. Ma to upamiętniać ich niewolniczą pracę w Egipcie;
- Chleb - symbolizuje obfitość oraz pomyślność, jednocześnie przypominając o rozmnożeniu chleba przez Jezusa;
- Wędlina lub kiełbasa, jako symbol zdrowia, dobrobytu i płodności;
- Chrzan - symbol siły i żywotności, a także goryczy i bólu Męki Pańskiej;
- Ciasto, najczęściej babka wielkanocna oraz czekoladowe pisanki - symbol nagrody za trudy Wielkiego Postu.
Kiedy można jeść święconkę?
Oczywiście żaden z wcześniej wspomnianych produktów się nie zmarnuje. Wszystko zostanie zjedzone przed domowników oraz gości. Pozostaje jednak pytanie, kiedy można właściwie skonsumować produkty z koszyczka?
Bardzo ważne jest, by zachować tradycję i pewne wytyczne. Okazuje się bowiem, że Kościół podaje w tym przypadku konkretny termin. Zatem jeżeli niesiemy koszyczek w Wielką Sobotę, wszystkie rzeczy w nim umieszczone muszą poczekać do następnego dnia. Według duchownych nie wolno zjadać produktów ze święconki wcześniej.
Z wykorzystaniem poświęconych jajek, chleba oraz wędliny przygotujemy zatem śniadanie w Wielką Niedzielę. Główna zasada mówi o tym, że powinno się podzielić jajkami podczas śniadania wielkanocnego. Można je także dodać do żurku lub białego barszczu. Na deser do herbaty zostanie nam słodka babka oraz inne drobne łakocie.