GIS ostrzega przed spożyciem tego kefiru! Wykryto Salmonellę!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dla konsumentów dotyczące żywności. Spożycie kefiru ze wskazanej partii wiążę się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Bakterie Salmonelli w kefirze!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje o wykryciu bakterii Salmonella w jednej partii kefiru.
Podkreślono, że spożycie skażonego produktu może wiązać się z wystąpieniem zatrucia pokarmowego.
Oto szczegółowe dane dotyczące kefiru:
- Kefir 200 g,
- Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica,
- weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE,
- Numer partii: 25.03.2023/1.
W komunikacie przekazano, że w 1 z 5 próbek badanego kefiru wykryto Salmonellę.
Producent rozpoczął natychmiast proces wycofywania wskazanej partii produktu.
Ponadto poinformowano, że organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o niespożywanie wskazanej partii kefiru.
GIS przypomina, że w razie spożycia i wystąpieniu niepokojących objawów należy zgłosić się do lekarza!
Jak objawia się zakażenie Salmonellą?
Pierwsze obawy zakażenia pojawiają się od 6 godzin do 7 dni od momentu styczności z czynnikiem zakaźnym.
Do objawów zakażenia Salmonellą zaliczamy:
- Ból brzucha;
- Nudności;
- Wymioty;
- Gorączkę (do 39 stopni).
Intensywne wymioty i biegunka mogą prowadzić do odwodnienia organizmu. Ponadto mogą wystąpić zaburzenia wodno-elektrolitowe. W wyniku tego pacjent może skarżyć się na senność, zaburzenia świadomości i zawroty głowy.
W większości przypadków choroba ma charakter samoograniczający się. Ustępuje w ciągu 3-7 dni.
U małych dzieci oraz u osób starczych może dojść do rozwoju septycznej salmonellozy. Wówczas konieczna jest hospitalizacja.
Główny Inspektorat Sanitarny
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli.
Jego głównym zadaniem jest informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Zadaniem urzędu jest kierowanie Państwową Inspekcją Sanitarną, inicjowanie i nadzorowanie czynności administracji rządowej zmierzających do zapobiegania i minimalizacji negatywnych skutków zdarzeń dotyczących zdrowia publicznego.