Dieta i żywienie

Czy można jeść produkty z pleśnią? Co się stanie po zjedzeniu pleśni?

Pleśń rozwija się szczególnie na owocach, warzywach, pieczywie oraz serach. Zapewne każdy z nas miał z nią styczność. Czym jest pleśń? Czy pleśń na jedzeniu jest szkodliwa? Co się stanie po zjedzeniu pleśni?  Dziś odpowiemy na najważniejsze pytania i rozwiejemy wątpliwości?

 

Co to jest pleśń?

Pleśnią nazywane są występujące w środowisku grzyby strzępkowe. Pleśń jest to grzybnia powstająca na produktach spożywczych. Wykazuje ona szybką zdolność do rozrastania. Rozwojowi pleśni sprzyja wysoka temperatura i wilgoć. Pleść najszybciej rozwija się na produktach zawierających dużo wody.

 

Co się stanie po zjedzeniu pleśni?

Zapewne każdemu z nas zdarzyło się nieświadome zjedzenie pleśni. Oczywiście na niewielką ilości organizm może wcale nie zareagować.

Niestety spożycie spleśniałych produktów może prowadzić do wystąpienia mikotoksykozy. Jest to zatrucie w wyniku spożycia żywności, w której zawarte są toksyczne metabolity grzybów (mytotoksyny)

Mytotoksyny mogą prowadzić do:

  • uszkodzeń wątroby;
  • uszkodzeń skóry i błon śluzowych
  • rozwoju nowotworu (stanowią czynnik ryzyka);
  • zaburzeń funkcjonowania układu krwionośnego;
  • powstawiania obrzęku płuc;
  • zaburzeń funkcjonowania nerek;
  • uszkodzenia płodu;
  • zakłóceń w funkcjonowaniu układu nerwowego;
  • silnych reakcji alergicznych
  • ostrych zatruć

 

Czy można odkroić pleśń?

Należy pamiętać, że odkrojenie spleśniałej części żywności nie jest skuteczną ochroną. Pleśń może rozwijać się w części jedzenia, które na pierwszy rzut oka wygląda na niezmienione. Toksyny mogą znajdować się głęboko wewnątrz produktu.

Spleśniają żywność należy wyrzucić!

WAŻNE: Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży. Spleśniałym jedzeniem nie należy karmić zwierząt domowych i hodowlanych, gdyż toksyny zagnieżdżają się w ich tkankach.

Czy pleśń z sera pleśniowego jest szkodliwa?

Do produkcji serów pleśniowych wykorzystuje się kultury pleśni szlachetnej z rodziny Penicillium. Pleśń ta sprawia, że sery wzbogacone są o większą ilość składników odżywczych. 

Pleść zawarta w serach pleśniowych nie wytwarza mytotoksyny, więc ich spożywanie jest zupełnie bezpieczne.

 

Na których produktach najczęściej rozwija się pleśń?

Pleśń może pojawiać się na większości produktów spożywczych. Najczęściej występuje na pomidorach, ogórkach, drobnych owocach jagodowych, produktach zbożowych, mięsie, produktach mlecznych (jogurty, śmietana), orzechach i nasionach.

 

Popularne artykuły

Zapoznaj się z tym jeżeli masz jęczmień na oku!

Ponad 90% ludzi nigdy tego nie robi!

Alarmujące Sygnały: 19 Objawów Pasożytów W Twoim Ciele! Nie Ignoruj Ich!