Czy w wigilię można jeść mięso? Zdania są podzielone!
Pytanie, czy w Wigilię Bożego Narodzenia można jeść mięso, w katolickich domach pojawia się co roku. Wątpliwości są uzasadnione, ponieważ prawo kanoniczne, które obowiązuje rzymskokatolickich wyznawców, stwierdza jedno, a tradycja wigilijna drugie.
Post w Wigilię
Czy w Wigilię można jeść mięso? Wątpliwości nie ma w sytuacji, kiedy 24 grudnia wypada w piątek. W tym roku jednak dzień wigilii to sobota. Co na ten temat mówi tradycja i prawo kościelne?
Prawo kanoniczne
Jeszcze do 1983 roku kościelne prawo było w sprawie postu wigilijnego restrykcyjne. Złagodzenie przepisów zmieniło wprowadzenie nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego, potwierdzonego przez II Synod Plenarny w Polsce.
Zgodnie z prawem kanonicznym post obowiązuje w Środę Popielcową oraz w piątek, dzień śmierci Jezusa Chrystusa. To oznacza, że w Wigilię nie ma postu, a katolicy mogą jeść mięso bez obaw o popełnianie grzechu. Oczywiście pod warunkiem, że Wigilia nie wypada w piątek.
Tradycje narodowe
Skąd jednak wzięły się wątpliwości w tej sprawie? Wiele zależy od tradycji i regionalnych potraw wigilijnych. Katolicy rzymskiego wyznania w Austrii podczas Wigilii zajadają się pieczoną kaczką, w Belgii indykiem, we Francji gęsią, a w Finlandii pieczonym prosięciem. Wydaje się więc, że wątpliwość, czy w Wigilię można jeść mięso, to narodowa kwestia.
Natomiast w Polsce dzień Wigilii Bożego Narodzenia przybiera wyjątkowy charakter. Dlatego, choć oficjalnie nie obowiązuje post, biskupi zachęcają do wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych.
Inne źródła wątpliwości
Kolejnych źródeł wątpliwości co do tego, czy w Wigilię można jeść mięso, należy szukać w historii. W średniowieczu i wczesnych czasach nowożytnych na jedzenie mięsa mogli pozwolić sobie tylko ci najbardziej zamożni. W związku z tym post w wielu miejscach wynikał raczej z braku tłustych pokarmów niż rzeczywistej chęci poszczenia.
Kiedy można jeść mięso w Wigilię?
Dla sporej części katolików post jest przygotowaniem ciała i ducha na godne przeżycie Bożego Narodzenia. Wszystko zależy więc od podejścia wiernych.
Biskupi zachęcają do wstrzemięźliwości wszystkie osoby, które ukończyły 14. rok życia. Warto wiedzieć, że każdy episkopat może ustalić normę dla swojego terenu. W wielu domach, na przykład na południu Polski, jeść mięso w Wigilię można dopiero po pasterce.